De resultaten van het Koopstromenonderzoek 2019 zijn bekend
De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online winkelen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand zichtbaar en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. Gemeenten en provincies zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke binnensteden, dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is periodiek onderzoek naar koopgedrag van groot belang.
Vorig jaar oktober is een grootschalig onderzoek naar koopstromen uitgevoerd in Oost-Nederland. Dat onderzoek brengt, net als in 2015, in beeld waar inwoners boodschappen doen, winkelen en doelgerichte aankopen doen en hoe tevreden ze zijn over de verschillende aankooplocaties. Deze informatie brengt het functioneren en de aantrekkelijkheid van winkelgebieden in beeld en helpt daarmee gemeenten en provincies bij het versterken en verbeteren van winkelvoorzieningen.
Het onderzoek is uitgevoerd voor 53 gemeenten in Oost-Nederland. Ook onze gemeente heeft deelgenomen aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research.
Resultaten
De resultaten zijn inmiddels bekend. Belangrijk als kanttekening is wel dat de Coronacrisis hierin niet is meegenomen, omdat deze crisis in het najaar van 2019 natuurlijk nog niet bekend was.
De coronacrisis heeft momenteel forse invloed op het straatbeeld en zorgt ook in Oost-Nederland bij een deel van de detailhandel voor een fors omzetverlies. Koopstromenonderzoek laat zien hoe winkelgebieden zich vóór de coronacrisis ontwikkelden en waar zich kwetsbare plekken in het winkellandschap bevinden. De huidige ontwikkelingen in het koopgedrag vergroten de uitdagingen voor deze winkelgebieden.
Ruim 60.000 inwoners uit Oost-Nederland, de ring daaromheen en de Duitse grensregio vulden afgelopen najaar de vragenlijst in over hun koopgedrag. Het periodieke onderzoek (dit jaar voor de achtste keer) stelde de volgende onderzoeksvragen:
- 1. Wie koopt wat, waar en waarom juist daar?
- 2. Hoe functioneert de detailhandel?
Belangrijkste inzichten: De ruimtelijke (fysieke) koopstromen binnen Oost-Nederland nemen al jaren geleidelijk af. Consumenten besteden steeds minder in winkelgebieden buiten hun eigen gemeente en steeds meer online. ‘Dichter bij huis en meer vanuit huis’ lijkt de nieuwe realiteit. Benieuwd naar alle resultaten? Klik dan op deze link: https://kso2019.nl/