Eerste programmabegroting van het nieuwe college van Hellendoorn
Gepubliceerd op 12 oktober 2022
Het college van burgemeester en wethouders (B&W) van de gemeente Hellendoorn presenteert haar eerste programmabegroting in de nieuwe raadsperiode 2022 – 2026. De begroting is vanavond in de raadsvergadering aangeboden aan de raad. Op dinsdagavond 8 november staat de begroting ter besluitvorming op de agenda van de gemeenteraad. De begroting is te vinden op www.hellendoorn.nl/begroting.
In mei van dit jaar is een volledig nieuw college gestart. De coalitiepartijen sloten een akkoord op hoofdlijnen: Het Helder(s) Akkoord. Dit akkoord vormt de bestuurlijke leidraad voor de komende vier jaar. Nog niet alles ligt daarin vast. Er is bewust gekozen voor ruimte voor dialoog en debat. De uitkomsten van het debat worden vastgelegd in het Helders Uitvoeringsplan (HUP). Voor de financiële dekking van het HUP zijn in de begroting 2023 middelen gereserveerd.
De omstandigheden
Voordat de corona-wintergolf 2021 – 2022 was verdwenen, begon de oorlog in Oekraïne. Met als gevolg dat er een nieuwe vluchtelingenstroom op gang is gekomen, de internationale spanningen toe zijn genomen en de energieprijzen sterk gestegen zijn.
In 2022 werden ook de effecten van de klimaatverandering verder voelbaar en zichtbaar. Wereldwijd ondervinden we problemen met voedsel- en energievoorziening. De wereldwijde, logistieke aanvoer van grondstoffen kampt met lange levertijden, waardoor er schaarste is.
Ook heerst er krapte op de arbeidsmarkt die deels structureel en deels conjunctureel is, staat de economische groei onder druk, gaan de rente en de inflatie omhoog en is er een spiraal op gang gekomen van loon- en prijsstijgingen. Allerlei omstandigheden die de gemeente raken.
Aandachtsgebieden begroting
“Met de ontwikkelingen in klimaat, sociale leefomgeving en economie is in de begroting 2023-2026 zoveel mogelijk rekening gehouden. We zetten bestendig beleid door. En hoewel het Helders Uitvoeringsplan nog niet klaar is, is er zeker ook ruimte voor nieuw beleid”, aldus wethouder Financiën, Gea Oord.
Oord vervolgt: “De begroting draait in de eerste plaats om onze inwoners, (agrarische) ondernemers en maatschappelijke organisaties. We merken dat de ontwikkelingen die momenteel spelen, zorgen voor veel onzekerheden en problemen. We kijken de komende tijd met hen, waar we ze, aanvullend op rijksmaatregelen kunnen ondersteunen.
We gaan als gemeente door met preventie, armoede- en schulphulpverlening en het stimuleren van de ontwikkeling van jongeren. Op de opvang van vluchtelingen en de opvang en begeleiding van statushouders is vanaf 2022 flink ingezet. Deze inzet wordt in 2023 nog verder versterkt.
Als college zijn we aan de slag met ruimte voor natuur en recreatie, (agrarische) ondernemers, bedrijven en wonen. In samenspraak met stakeholders versnellen we de realisatie van woningen voor de doelgroepen starters, middeninkomens en senioren met een kleine beurs. Belangrijk daarbij is het vergroten van de toegankelijkheid van voorzieningen voor elke inwoner.
De actuele ontwikkelingen op de energiemarkt geven de plannen voor het verduurzamen en toekomstbestendig inrichten van sportaccommodaties en -voorzieningen hogere prioriteit. Ondertussen blijven we werken aan het verbeteren van de mobiliteit, veiligheid, verduurzaming en vergroening van de leefomgeving.
De Programmabegroting 2023 is financieel sluitend tot 2026. Vanaf 2026 is het nog onduidelijk welke middelen het Rijk beschikbaar gaat stellen”, sluit Oord af.
Besluitvorming programmabegroting
Op dinsdagavond 8 november staat de programmabegroting 2023 ter besluitvorming op de agenda van de gemeenteraad. Vooraf aan de besluitvormende vergadering vindt op dinsdagavond 1 november een debatronde plaats. De gemeenteraadsvergaderingen zijn live bij te wonen, maar live meekijken kan ook via raad.hellendoorn.nl.
Wat is een begroting?
De begroting is het document waar de gemeentelijke uitgaven (lasten) en inkomsten (baten) bij elkaar worden gebracht. Het is als het ware de offerte van het college aan de gemeenteraad voor het uitvoeren van activiteiten in het komende jaar en het doorkijkje naar de drie jaren daarna. De programmabegroting geeft per beleidsterrein (= programma) antwoord op een drietal vragen. Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? En wat mag het kosten? De raad moet de begroting jaarlijks vóór 15 november vaststellen. Deze datum is vastgelegd in de Gemeentewet.
Gea Oord, wethouder Financiën, overhandigt de programmabegroting aan Margreeth Krommendijk – Grit, vicevoorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Hellendoorn.