Naar hoofdinhoud Naar hoofdnavigatiemenu
Ga naar startpagina Gemeente Hellendoorn
Zoeken
Menu Verberg menu
  • Wonen en leven
  • Werk en ondernemen
  • Vrije tijd en sport
  • Politiek en gemeente
Leegmaken zoekveld
Lees voor
  • Actueel
  • Contact
  • MijnHellendoorn
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
logo Gemeente Hellendoorn

Gemeente Hellendoorn
Postbus 200, 7440 AE Nijverdal
T (0548) 630 000
E gemeente@hellendoorn.nl

  1. Actueel
Lees voor

Gemeenten willen een toekomstbestendige uitvoering van de zorg voor Soweco-medewerkers

Gepubliceerd op 21 oktober 2019

Gemeenten zetten volgende stap naar een inclusieve samenleving

De gemeenten Almelo, Twenterand, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Tubbergen willen vanaf 2021 zelf de begeleiding en zorg van de SW-medewerkers, die nu bij Soweco werken, toekomstbestendig organiseren. Dat geldt ook voor de begeleiding en plaatsing van de andere doelgroepen uit de Participatiewet, dat nu gedeeltelijk door Soweco wordt uitgevoerd. Deze manier van werken leidt tot nog meer aandacht en betere zorg voor de eigen inwoners. En tot een nog hechter samenspel met het lokale bedrijfsleven, om samen een volgende stap te zetten naar een inclusieve samenleving.

Om deze stap te kunnen zetten, hebben alle gemeenten, mede op basis van het bouwstenenrapport van Iroko, een eigen lokale uitvoeringsstrategie op hoofdlijnen uitgewerkt. Alle zes colleges hebben daarmee deze week unaniem ingesteld. Met als belangrijke uitgangspunten dat er voor de medewerkers van Soweco in hun huidige werksituatie zo min mogelijk verandert. En dat de gemeenten graag gebruik willen blijven maken van de kennis en ervaring van de stafmedewerkers van Soweco. De gemeenten werken verder aan de in 2017 afgesproken afbouw van de Gemeenschappelijke Regeling. Ook willen ze per 2021 geen aandeelhouder worden van de Maatschappelijke Onderneming Soweco.

Samenwerkingsvormen
Op een aantal onderdelen willen de gemeenten blijven samenwerken. Zo willen Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden een gezamenlijke voorziening realiseren voor de meest kwetsbare groep mensen. Rijssen-Holten en Hellendoorn nemen de reeds bestaande vestigingen van Multipack in Rijssen en Nijverdal over. Ook op het gebied van salarisadministratie wil een aantal gemeenten de samenwerken.

Keuze voor inclusiviteit
Met deze keuze zetten de gemeenten een volgende stap naar een inclusieve samenleving. Dit is de gedachte achter de Participatiewet uit 2015: zoveel mogelijk mensen werken in normale banen bij reguliere werkgevers, rekening houdend met hun talenten en beperkingen. De groep SW-medewerkers is een relatief klein onderdeel van het totaal aantal mensen, dat de gemeenten op dit moment zelf al begeleiden en bemiddelen. “Sinds de invoering van de Participatiewet hebben we als gemeenten al heel veel mensen naar een zo normaal mogelijke baan begeleid. Daarbij werken we samen met lokale ondernemers. En we geven als gemeenten en maatschappelijke organisaties het goede voorbeeld door werkplekken te bieden. Binnen het Werkplein Twente hebben we bij het instellen van de arbeidsmarktregio’s bovendien ook afspraken gemaakt met regionale ondernemers en met partners.”, zegt Arjen Maathuis, voorzitter van het Dagelijks Bestuur (DB) van de Gemeenschappelijke Regeling Soweco. ”Bovendien merken we in de praktijk dat veel medewerkers van Soweco bij de gemeenten aankloppen met andere hulpvragen, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, WMO, zorg, eenzaamheid enz.
Door de totale zorg voor deze mensen centraal bij de gemeenten te organiseren (integrale benadering), kunnen we beter voorkomen dat mensen met hulpvragen tussen wal en schip vallen.”

Toekomstbestendig
Naast de versterking van inclusiviteit, hebben de gemeenten ook gekeken naar de toekomstbestendigheid van Soweco. “Het gaat nu misschien goed, maar de vraag is of dat in de toekomst zo blijft”, vertelt Martha van Abbema als vice-voorzitter over de gemeentelijke afwegingen. “Het aantal SW-medewerkers neemt in rap tempo af, omdat er sinds de invoering van de Participatiewet geen nieuwe mensen meer bij komen. Binnen 10-15 jaar doet de laatste SW-medewerker bij Soweco het licht uit. Ook gaan de gemeenten de zorg en begeleiding van andere doelgroepen uit de Participatiewet geheel zelf uitvoeren, omdat ze dan meer flexibiliteit hebben binnen het totale budget. Hierdoor raakt Soweco ook een flink stuk omzet kwijt. Daarnaast zijn er plannen om de mensen, die in het gemeentelijk groen werken, bij de gemeenten in dienst te nemen. Dat betekent dat zo’n 33 procent van de medewerkers rechtstreeks bij de gemeenten komt werken. Om Soweco dan financieel gezond te houden, zal steeds meer werk uit de marktsector moeten komen, terwijl dit aandeel in de omzet het afgelopen jaar juist met 10 procent is gedaald. Soweco wordt dus steeds meer een commercieel bedrijf. En dan moeten we ons als gemeenten echt afvragen of we een bedrijf willen besturen, waarbij we ondernemersrisico’s lopen, terwijl je weinig invloed hebt op de bedrijfsvoering. En waar je verplicht bent om de jaarlijkse tekorten bij te passen. Bovendien kunnen veel van de overgebleven activiteiten ook door de gemeenten zelf worden gedaan. Daarom is het belangrijk om nu een toekomstbestendige keuze te maken. Want nu kunnen we de kosten die daarmee gemoeid zijn nog managen. Uitstel is wat dat betreft geen optie.”

Goedkoper?
De vraag is of het afbouwen van Soweco en het overnemen van deze taken door gemeenten ook goedkoper is. Uit een eerste verkenning blijkt dat uitvoering van de Wsw door gemeenten net zoveel kost, als de uitvoering door Soweco. Dit onderdeel van het plan kan dus budgetneutraal worden uitgevoerd. Op termijn zijn efficiencyvoordelen te behalen, omdat bijvoorbeeld de groenmensen rechtstreeks bij de gemeenten in dienst komen. Ook het zelf uitvoeren van de zorg en begeleiding van andere doelgroepen uit de Participatiewet leidt bij gemeenten niet tot kostenstijgingen. Financieel voordeel van de plannen is dat de gemeenten niet meer “automatisch” opdrachten aan Soweco moeten uitbesteden. Ook de jaarlijkse tekorten hoeven niet meer te worden bijgepast. Verder krijgen de gemeentebesturen met dit plan veel meer grip op de eigen budgetten. Subsidies, tekorten en opdrachten worden nu min of meer verplicht naar Soweco gebracht, waar je telkens met 6 colleges en 6 raden moet besturen. Door de regie in eigen hand te nemen, kunnen de middelen veel gerichter en meer volgens lokale behoeften worden ingezet.

Duidelijkheid en rust
“We willen nu keuzes maken, zodat we na jarenlange politieke dialoog duidelijkheid en rust kunnen bieden aan de mensen, die bij Soweco werken. Zorg en aandacht voor deze groep staat wat ons betreft centraal”, zegt Arjen Maathuis. “We gaan ook ons uiterste best doen om deze verandering voor hen zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. De huidige werksituatie (detachering en/of beschutte werkplek) blijft zoveel als mogelijk bestaan. Inclusief de samenstelling van de teams, de begeleiding en de werkplek. Verder beloven wij de zekerheid van een baan, arbeidsvoorwaarden en goede begeleiding en zorg. Met de groep van 80 stafmedewerkers gaan we graag in gesprek hoe we hun kennis en ervaring kunnen integreren bij de gemeenten.”

Overleg met Soweco
Zodra de politiek richtinggevende besluiten heeft genomen, start het maken van de uitvoeringsplannen. “Vanaf dat moment is de OR nadrukkelijk ook gesprekspartner, omdat het dan over verandering en uitvoering gaat. De politiek gaat over de richting, de OR is formeel gesprekspartner bij de inrichting”, zegt Arjen Maathuis, die aangeeft er via de ambtelijke regiegroep gesprekken zijn met de OR. En dat het DB constructief in gesprek is met de directeur en RvC van Soweco.

 

Filter
Tabel nieuws overslaan
DatumNieuwsbericht
18-02-2021Onderzoek agrarische sector gemeente Hellendoorn
18-02-2021Nijverdalsebergweg (Toeristenweg) is weer open
12-02-2021Werkgroep Hulsen-Kruidenwijk overhandigt energieplan aan Henk Nijhof
12-02-2021Inzameling huishoudelijk afval vanaf 15 februari 2021 weer volgens planning
11-02-2021Regelingen voor inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen
11-02-2021Aan de slag met én voor de jeugd
11-02-2021Onderzoek naar maatschappelijke invulling RK Kerk en pastorie in Nijverdal
08-02-202124 uur per dag wordt de gladheid bestreden
07-02-2021Geen inzameling gft-afval deze week
05-02-2021Videoboodschap van burgemeester over verlenging van de lockdown
03-02-2021Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd
02-02-2021Trots op Hellendoornse wereldkampioen Pim Ronhaar
01-02-2021Hellendoorns bod RES Twente gehaald - Gebieden vullen samen energietransitie in
29-01-2021Energiewerkgroepen in Daarle en Daarlerveen overhandigen hun energieplannen
27-01-2021Bijna alle plannen energietransitie ingediend bij gemeente Hellendoorn
26-01-2021Chat Veilig Thuis tijdens periode avondklok ook ’s avonds bereikbaar
22-01-2021Avondklok van 21.00 tot 4.30 uur
21-01-2021Brief over energie-enquĂŞte per abuis ook bezorgd in Marle, Egede, Hancate, Eelen en Rhaan
21-01-2021College stelt raad voor OZB niet te verhogen en rioolheffing te verlagen; kosten voor afval stijgen
19-01-2021Vaste A0-displays vervangen sandwichborden in gemeente Hellendoorn
18-01-2021Inwoners Hellendoorn, Nijverdal en Hulsen geven mening over energietransitie
15-01-2021Energiewerkgroep Egede, Hancate, Eelen en Rhaan biedt Energieplan aan
23-12-2020Digitale huldiging sportkampioenen 2020
24-12-2020Kerstboodschap burgemeester Anneke Raven
18-12-2020Noodkinderopvang vanwege de coronamaatregelen
16-12-2020Carbidschieten onder voorwaarden toegestaan in Hellendoorn
16-12-2020Hulp aan gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire
14-12-2020Nederland in lockdown om contacten tot een minimum te beperken
14-12-2020Marle biedt energieplan aan
08-12-2020Eerste lichting Politiekids in Nijverdal beëdigd
08-12-2020Strijkhulp thuis vervalt
08-12-2020Afvalcontainer gratis omruilen begin januari 2021
30-11-2020Mondkapje verplicht in publieke ruimtes, in stations en bij bushaltes
27-11-2020Duidelijkheid over opwaardering van N35
25-11-2020De CultuurCaravaan blijft doorrijden!
25-11-2020Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen; vandaag kleuren de lampen oranje in het Huis voor Cultuur en Bestuur
25-11-2020Collectieve zorgverzekering
19-11-2020Gemeente Hellendoorn sluit zich aan bij campagne tegen geweld tegen vrouwen (Orange the World)
16-11-2020Week tegen de kindermishandeling
13-11-2020Het Twenteportaal zet talent in de spotlight
11-11-2020Rioolrenovatiewerkzaamheden
11-11-2020Bodemonderzoek speeltuintjes en (sport)parken gemeente Hellendoorn
10-11-2020Goed nieuws: de ict-storing is opgelost!
10-11-2020Grotestraat genomineerd voor Het Zonnetje
10-11-2020Ict-storing nog niet opgelost
09-11-2020Update ict-storing: de storing is nog niet opgelost
09-11-2020Update ict-storing: de storing is nog niet opgelost
06-11-2020Een oproep van burgemeester Anneke Raven aan alle inwoners
06-11-2020Oproep aan alle Twentenaren
05-11-2020Vanaf 9 november beperkt open op afspraak

Deel deze pagina :

  • Afdrukken
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Inhoud

  • {{ sectie.label }}

Tekst grootte

{{ settings.zoom }}%

Contactgegevens

Telefoon (0548) 630 000
Fax (0548) 610 505
E-mail gemeente@hellendoorn.nl

Adressen

Bezoekadres Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal
Postadres Postbus 200, 7440 AE Nijverdal
Navigatieadres Máximastraat 8, Nijverdal

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
  • ArchiefWeb
Naar boven
©2021 - Gemeente Hellendoorn