Zorgaanbieders Wmo huishoudelijke ondersteuning voor 2024-2029 bekend
Vanaf 1 januari 2024 zijn bestaande en nieuwe zorgaanbieders gecontracteerd die huishoudelijke ondersteuning leveren voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). 12 Twentse gemeenten, waaronder de gemeente Hellendoorn, hebben hiervoor gezamenlijk een aanbesteding uitgevoerd.
Voor de gemeenten Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden is de gunning op dinsdag 11 juli definitief geworden. Met het afronden van de aanbesteding zetten gemeenten zich gezamenlijk met de gecontracteerde aanbieders in om ook na 1 januari 2024 huishoudelijke ondersteuning op maat te bieden.
Continuïteit in huishoudelijke hulp
De gemeente Hellendoorn sluit contracten af met de volgende tien zorgaanbieders: Aster Zorg B.V., BiOns B.V., Buurtdiensten Nederland B.V., Coöperatie Zorg en Plezier U.A., Miep B.V., Stichting ZorgAccent, Thuisgenoten-BTK, Thuishulp Gezellig III B.V., Tzorg, Zilverzorg B.V.
Met de nieuwe contracten kan de gemeente hulpbehoevende inwoners de komende jaren huishoudelijke ondersteuning blijven bieden via de Wmo. Op dit moment bieden zes zorgorganisaties huishoudelijke ondersteuning in Hellendoorn. Deze zes organisaties zijn allemaal opnieuw gecontracteerd. Voor de inwoners en hulpen hoeft er dus niets te veranderen. Er worden ook vier nieuwe aanbieders gecontracteerd.
Divers aanbod ondanks krapte op de arbeidsmarkt
Verantwoordelijk wethouder voor de Wmo, Annemarie Dubbink, is tevreden over de uitkomst van de aanbesteding: “Ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben we tien zorgaanbieders kunnen contracteren. Ik ben blij dat onze inwoners in principe hun vertrouwde hulp bij hun eigen zorgaanbieder kunnen houden. Daarnaast is het fijn dat ook vier nieuwe zorgaanbieders belangstelling hebben voor onze gemeente.” De contracten hebben bij ongewijzigde wetgeving een looptijd van minstens vijf jaar. Wethouder Dubbink: “We kiezen weer voor een langdurige relatie met de zorgaanbieders. Ik vind dat belangrijk, omdat we alleen gezamenlijk in goed partnerschap oplossingen vinden voor passende hulp aan inwoners, die hierop zijn aangewezen.”
Ondersteuning in het huishouden via de Wmo
Gemeenten ondersteunen inwoners om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en mee te doen aan de maatschappij. De gemeente geeft deze ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Eén van de maatwerkvoorzieningen die hiervoor kan worden ingezet is de huishoudelijke ondersteuning. Deze wordt ingezet als inwoners niet meer op eigen kracht of met hulp van hun sociale netwerk hun huishouden op orde kunnen houden. In het huishouden kan dan ondersteuning worden verleend door een medewerker van één van de gecontracteerde aanbieders.