Burgers aan het stuur

De samenleving vraagt steeds meer om een gemeente die ruimte biedt aan eigen ideeën en initiatieven van inwoners. Dat noemen we overheidsparticipatie: initiatieven van inwoners verder helpen, zonder als gemeente de boel te bedisselen of over te nemen.

In Hellendoorn zijn er al veel voorbeelden van allerlei initiatieven van inwoners die met een steuntje in de rug van de gemeente tot stand zijn gekomen. Maar soms moet de gemeente nog erg wennen aan die veranderende rol, waarin we veel minder sturen. 

Hoe doen we dat?
Wat doet een ambtenaar als een vraag van inwoners niet past of niet uitkomt? Hoe steunt hij of zij goede plannen van inwoners, zonder de bestuurlijke opdrachtgever uit het oog te verliezen? Met dit soort vragen zijn we als gemeente Hellendoorn op verschillende manieren bezig. Met hulp van inwoners en ondernemers, maar ook zelf: zo heeft een groepje ambtenaren een training gevolgd om op hun beurt weer collega’s te trainen in de nieuwe rol van de gemeente. En zo rolt het balletje verder. 

Letterlijk:  initiatieven op de kaart
Om te laten zien wat initiatieven van inwoners en bedrijven de samenleving kunnen opleveren,  hebben we deze initiatievenkaart gemaakt. Hier vindt u wat er door groepen uit de Hellendoornse samenleving allemaal gebeurt, vaak op eigen initiatief, soms op initiatief van de gemeente, maar altijd met heel veel inbreng van inwoners. 
Laat u inspireren door de voorbeelden! Staat uw initiatief er niet bij? Meld het ons!

Heeft u een idee of plan, maar komt u niet verder?
Loopt u al een tijdje met een goed idee rond voor uw wijk, buurt of voor een bepaalde groep? Lukt het u niet om het uit te voeren of weet u niet hoe u het aan moet pakken? Kom eens langs om erover te praten, bel of stuur een mail. U kunt terecht bij één van onze loketten.