Coronamaatregelen tijdens verkiezingen
Coronamaatregelen tijdens de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021
Bij de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 verloopt het verkiezingsproces wat anders dan we gewend zijn. Dit om het risico op verspreiding van Covid-19 op de verkiezingsdag klein te houden.
Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het voor stemgerechtigden veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen in de stembureaus.
Gezondheidscheck vooraf
Stemgerechtigden ontvangen uiterlijk 14 dagen voorafgaand aan de verkiezingsdag een gezondheidscheck met vragen die zij voor zichzelf moeten beantwoorden. Stemgerechtigden die 1 of meer vragen in de gezondheidscheck met 'Nee' hebben beantwoord, mogen niet zelf gaan stemmen in een stembureau. Zij kunnen dan iemand machtigen.
De stembureauleden doen een gezondheidscheck voordat ze met hun werk beginnen. Als een lid van het stembureau niet aan de gezondheidscheck voldoet, mag hij/zij deze functie niet vervullen.
Briefstemmen voor kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder
Stemgerechtigden die op 17 maart 2021 70 jaar of ouder zijn, ontvangen uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingsdag, naast een StemPluspas en gezondheidscheck, ook een briefstempakket. Daarin wordt precies uitgelegd hoe en wanneer zij per brief hun stem kunnen uitbrengen. Het briefstemmen wordt vanwege corona als extra optie aangeboden aan deze doelgroep. Lees meer over het stemmen per brief.
Vervroegd stemmen op 15 of 16 maart 2021
Als u vanwege uw gezondheid kwetsbaar bent, kunt u uw stem eerder uitbrengen. U kunt dan op maandag 15 maart 2021 en dinsdag 16 maart 2021 van 07.30 tot 21.00 uur terecht bij de volgende twee stembureaus:
- Huis voor Cultuur en Bestuur, Willem-Alexanderstraat 7, Nijverdal
- Kulturhus Kruidenwijk, Kuperserf 43, Nijverdal
Stemmen per volmacht
Een stemgerechtigde mag bij deze verkiezing voor (maximaal) drie andere stemgerechtigden een volmachtstem uitbrengen. Zo machtigt u iemand anders om voor u te gaan stemmen.
In de stembureaus
Alle stembureaus worden zo ingericht dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden. Er zijn ‘kuchschermen’ tussen de kiezers en de leden van de stembureaus. De stemhokjes staan op voldoende afstand van elkaar. Voor de looproute geldt eenrichtingsverkeer, met een aparte in- en uitgang bij de stembureaus.
De stembureauleden dragen de voorgeschreven beschermingsmaterialen. De stembureauleden die de stempassen aannemen en de stemformulieren uitreiken, dragen wegwerphandschoenen.
Om voldoende afstand te kunnen houden, laten we iedere keer een beperkt aantal personen toe in het stembureau. Het kan dus zijn dat u hierdoor even buiten het stembureau moet wachten.
Minimaal ieder half uur worden de tafels, stemhokjes en de rode potloden gereinigd. U mag van huis ook een eigen rode potlood meenemen.
In elk stembureau is een stembureau-lid aanwezig die toeziet op het naleven van de coronamaatregelen. Hij/zij kijkt of het niet te druk wordt in het stembureau. Hij/zij wijst kiezers zo nodig op de 1,5 meter afstandsregel en vraagt kiezers om de handen te reinigen. Bij de in- en uitgang staat een desinfectiezuil.
Verder gelden de volgende regels in het stembureau:
- U betreedt het stembureau niet als u klachten heeft of mogelijk besmet bent met Covid-19.
- U bent verplicht een mondkapje te dragen in het stembureau. U doet het mondkapje alleen even af zodat het stembureau-lid uw identiteit kan controleren.
- U laat uw identiteitsbewijs zien aan het stembureau-lid door uw identiteitsbewijs voor het glas van het kuchscherm te houden.
Volg in het stembureau te allen tijde de geldende regels over afstand en hygiëne op. Kunt u de geldende regels niet opvolgen, dan kan de toegang u worden ontzegd of u worden verzocht het stembureau te verlaten. U heeft dan niet uw stem uitgebracht.
Informatie over de landelijke coronamaatregelen tijdens de verkiezingen leest u ook op de website van de Kiesraad.