Een gelukkig kind?!
Laat u inspireren en kom naar de ouderavond
Op 14 maart bij CSG Reggesteyn aan de Willem de Clerqstraat in Nijverdal
Als ouder wilt u het vast goed doen voor uw kind. Dat hij of zij lekker in zijn of haar vel zit, is u veel waard. Tijdens deze ouderavond nemen inspirerende sprekers je mee in de mentale ontwikkeling van jongeren. Hoe worden ze gelukkig en sterk om met de uitdagingen van het leven om te gaan? Als het even tegenzit, kan een jongere erg in de put zitten. Wat is normaal en wanneer moet je je als ouder zorgen maken? En waar kunt u dan terecht? Tijdens de ouderavond die we organiseren op dinsdag 14 maart krijgt u volop informatie en tips om uw kind te helpen opgroeien tot een gelukkig, gezonde volwassene.
Op 14 maart is de bekende (ex)psychiater en schrijver Bram Bakker te gast. Na zijn presentatie kunt u kiezen voor één van de workshops over een onderwerp wat u belangrijk vindt.
Let op: De eerder aangekondigde bijeenkomst van 6 maart vervalt. De ouders die zich daarvoor opgegeven hebben, ontvangen hierover bericht.
Aanmelden
Aanmelden voor de ouderavond op 14 maart kan hier.
Programma ouderavond op dinsdag 14 maart
19.00 uur | Inloop, bezoek infomarkt |
19.30-20.15 uur | Plenaire presentatie met Bram Bakker |
20.15-20.30 uur | Koffie/thee; informatiemarktbezoek |
20.30-21.30 uur | Keuze uit 5 thematische workshops |
21.30 uur: | Afsluitend drankje en bezoek informatiemarkt |
Voor wie?
Alle ouders van jongeren tussen 12-18 jaar uit de gemeente Hellendoorn.
Locatie
De ouderavond vindt plaats op CSG Reggesteyn, Willem de Clercqstraat 7, Nijverdal.
Presentatie van Bram Bakker
Geef jij het goede voorbeeld aan je kind(eren)?
Als ouder wil je het vast heel goed doen voor je kinderen, zodat ze opgroeien tot gelukkige volwassenen. Onze gastspreker Bram Bakker kan overkomen als dwarsdenker en houdt je een spiegel voor: Je hebt zelf een rol in gedrag en keuzes die je maakt. Hoe zorg jij voor jezelf? Hoe neem je dit mee in de opvoeding van je kind?
Op veel dingen in het leven kun je wel invloed uitoefenen, zodat je lichamelijk en psychisch in balans blijft. Wat doe je zelf en hoe neem je dit mee in de opvoeding van je kind(eren) zodat zij kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven?
Wie is Bram Bakker?
Bram Bakker is voormalig psychiater, auteur, podcastmaker (de Balanskliniek), theatermaker en veelgevraagd spreker.
Workshop 1: Mentaal gezond door een positieve seksuele opvoeding
Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes kennen ze inmiddels wel, maar nu uw kind een puber is, wordt die hele seksuele opvoeding ineens een stuk boeiender, relevanter én ingewikkelder.
Hoe kunt u als ouder of verzorger uw puber hierin begeleiden, zodat die weet hoe je wensen en grenzen duidelijk maakt en hoe je die van de ander respecteert? Hoe geeft u ze voldoende bagage zodat ze in de toekomst gezonde, gelijkwaardige relaties aan zullen gaan? Hoe bent een vangnet als er iets gebeurt dat niet liep zoals eerder werd gehoopt?
De workshop biedt kennis en handvatten hoe u uw puber leert dat seksualiteit iets moois is. Waar je plezier aan mag beleven. Maar dat het ook heel ingewikkeld kan zijn. Dat uw kind ruimte mag nemen om te ontdekken wie die is of wat diens voorkeuren zijn. Want pas als je weet hoe JA voelt, kan je NEE zeggen.
De begeleiders van deze workshop
-
Marlise Aarts van ‘Lieve Lust’ geeft seksuologische counseling en werkt als voorlichter, trainer en spreker op het gebied van seksueel welzijn.
-
Lieke Radstaak geeft online seksuologische counseling via het platform Seksualiek.
Workshop 2: Zeg ja tegen stress
Gezonde spanning heb je nodig om te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat je alert bent, je goed voelt en adequaat kunt reageren. Bijvoorbeeld als je verliefd bent, een examen moet doen of aan een wedstrijd meedoet. Stress wordt pas uitdagend als je er onzeker of angstig van wordt. Daardoor kun je juist niet of minder goed doen wat je wilt. Dat geldt natuurlijk voor uzelf maar ook voor uw kind. Wat betekent dit voor uw kind en hoe gaat u als ouder hiermee om?
Tijdens deze interactieve workshop doet u veel inzichten op voor uzelf als ouder en krijgt u handvatten aangereikt waarmee u uw kind kunt ondersteunen in het omgaan met stress.
De begeleiders van deze workshop
-
Roy Beunk van Mental Coach bij RENEW Mental Coaching uit Nijverdal.
-
Mirjam Hoogsteder-Beukenkamp van Liefdevol Coaching uit Nijverdal. Mirjam is Kindercoach/ Matrix coach /Coach Beelddenken/ Mindset Coach.
-
Leonie Picanussa eigenaar FTP Trainingcenter uit Nijverdal en Coach.
-
Romina Pattiasina (Senior Coach) Consulent Jeugd en projectleider.
Workshop 3 a: Sportief programma voor een gezonde leefstijl
Het is als jongere niet fijn om overgewicht te hebben, je zit niet lekker in je vel en kunt niet goed meedoen met sport. Daarnaast is er ook meer kans op gezondheidsklachten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Jongeren met overgewicht voelen zich vaker onzeker en minderwaardig waardoor een negatief zelfbeeld kan ontstaan.
Fysiosterk biedt een leefstijlprogramma voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. In dit programma gaan we samen sporten en besteden we aandacht aan onderwerpen zoals voeding, slaap, ontspanning, beweging en gedragsverandering.
Tijdens de interactieve workshop krijgt u informatie over de gevolgen van overgewicht, wat een gezonde leefstijl is en waarom dit belangrijk is voor uw kind. Hoe u als ouder uw kind positief kunt stimuleren. En gaan we dieper in op de inhoud van het programma.
De begeleiders van deze workshop
-
Paula Spoolder is kinderfysiotherapeut bij FysioSterk. Ze is betrokken bij het leefstijlprogramma Cool2BFit voor kinderen en jongeren.
-
Iris Schreur is fysiotherapeut bij FysioSterk en kinderfysio i.o.
Workshop 3 b: Help, mijn kind heeft moeite met slapen!
Slapen is goed voor je hele lichaam, maar vooral voor je hersenen. Tijdens het slapen wordt je brein ‘schoongespoeld’ en verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt en geleerd. Jongeren slapen echter vaak slecht en te kort met negatieve gevolgen. In een interactieve workshop nemen we u mee in het onderwerp slapen en pubers, maar ook andere onderwerpen rond leefstijl komen langs. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ontbijten/eetgedrag en alcoholgebruik.
Wat maakt dat veel pubers moeilijk in slaap komen? Welke biologische factoren spelen een rol bij het slapen en de keuzes die zij maken? Welke rol kunt u als ouder spelen? Welke rol zou school kunnen spelen? We hopen dat u naar huis gaat met werkbare tips!
Begeleiders van deze workshop
-
Martijn Sak is Gezonde Schooladviseur GGD Twente
-
Simone Kienhuis is Jeugdarts GGD Twente
Workshop 4: Mentale gezondheid; hoe zit het eigenlijk met mijn kind?
Let op: Deze workshop zit vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor de overige workshops.
Openheid is essentieel in het voorkomen van (toenemende) psychische klachten en problemen. Dit geldt ook voor jongeren. Jongeren ervaren namelijk zelf dat als ze hierover praten, ze overwegend, steunende en positieve reacties krijgen.
U als ouder krijgt in deze workshop (interactieve) informatie over:
- wat mentale gezondheid inhoudt
- wat tienergedrag is en wanneer er meer speelt
- hoe u als ouder met uw puber het gesprek aan kan gaan
- waar u terecht kan als u zich zorgen maakt
De begeleiders van deze workshop:
-
Annemiek Keizer en Melissa Lohn zijn, naast het algemeen maatschappelijk werker bij Avedan, werkzaam als schoolmaatschappelijk werker.
-
Deirdre Janné is preventiewerker GGZ bij Impluz en zij geeft voorlichtingen, cursussen en trainingen ter voorkoming of verminderen van psychische klachten.
-
Miron Besten is psychomotorisch therapeut bij FysioSterk. Zij biedt therapie aan zowel jongeren als volwassenen die vastlopen op psychisch, sociaal of emotioneel gebied.
Wie organiseert de ouderavond?
De ouderavond wordt georganiseerd door lokale organisaties en bedrijven die meewerken aan het lokaal preventie akkoord. Zij hebben met CSG Reggesteyn de krachten gebundeld in de werkgroep ‘psychische weerbaarheid jongeren’. Samen met andere professionals worden de thematische workshops verzorgd.