Bestemmingsplannen

Op grond van het bestemmingsplan verleent de gemeente diverse vergunningen voor het (ver-) bouwen, aanleggen of slopen


De bestemmingsplannen, die digitaal beschikbaar zijn, vindt u op de landelijke site http://www.ruimtelijkeplannen.nl.

Let op, koop geen kat in de zak

Het komt de laatste tijd geregeld voor  dat ontwikkelaars grond aanbieden met daarbij de  suggestie dat er op die grond in de toekomst gebouwd kan worden en daardoor een aantrekkelijk beleggingsobject is. In de meeste gevallen is dat niet zo. Informeer altijd vooraf bij de gemeente.
foto
Het gaat meestal  om locaties die aantrekkelijk zijn om te wonen, dus in het bos of dicht bij de Sallandse Heuvelrug. Wees in zo’n geval zeer op uw hoede. 
Het speelt bijvoorbeeld in het bosgebied tussen het Hazenpad en de Hellendoornsebergweg  ten westen van de Zeeheldenbuurt in Nijverdal als onderstaand weergegeven. Een deel van onderstaande kavels is verkocht, een ander deel is te koop (situatie maart 2017). Een voorbeeld van een suggestieve verkaveling gelegen in de natuur, een plek waar nooit gebouwd zal worden.
 
De verkoper biedt de grond aan in advertenties of op websites met kreten als:

  • Grond is tastbaar en de vraag naar strategisch gelegen grond neemt steeds meer toe.
  • Grond is tastbaar en grondprijzen zijn nauwelijks conjuctuurgevoelig.
  • Grond, een hoogwaardig en duurzaam bezit
  • Bouwgrond in Nederland is beperkt, duur en de vraag ernaar is groot.
Het verkooppraatje van sommige aanbieders is dat de gronden in de toekomst zullen worden bestemd voor woningbouw. Als u zo’n locatie krijgt aangeboden met een mooi verkoopverhaal, informeer u zelf dan goed. Bel even met ons loket Bouwen, Milieu en openbare ruimte  (Bmo)  (0548-630214).
In de gemeente Hellendoorn zijn situaties bekend waar agrarische grond onder deze noemer verkocht is voor € 90,- per m² terwijl de waarde niet meer is dan € 5,- tot € 10,- per m². Ook zijn er situaties bekend waar bosgrond binnen een groter boscomplex verkocht is voor € 30,- per m² terwijl bosgrond niet meer waard is dan € 0,75 tot € 3,- per m².