Coronavirus (COVID-19)
Op de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/coronavirus en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) www.rivm.nl/coronavirus staan antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus.
Het publieksnummer van het RIVM voor vragen over corona is 0800-1351.
Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.
GGD
Op de website van de GGD Twente vind je meer info over het virus.
Steffie legt corona eenvoudig uit. Zij vertelt jou wat je wel en niet moet doen. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.
Vaccinatie
In 2021 krijgt iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Een vaccinatie beschermt jezelf, maar uiteindelijk ook jouw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Als het grootste deel van de mensen immuun is tegen corona, zijn er minder coronamaatregelen nodig.
Lees voor meer informatie de folder Informatie over coronavaccinatie in Nederland.
Op www.rijksoverheid.nl/coronavaccinatie staat meer informatie over o.a. de volgorde van vaccinatie en de soorten vaccins.
Coronatest
Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Een afspraak voor het testen kan gemaakt worden via telefoonnummer 0800 1202 of via www.coronatest.nl .
Lees meer informatie over de Corona-testen.
Thuisquarantaine
Als je positief getest bent op het coronavirus, ga je 10 dagen in (thuis)quarantaine. Dit betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkom je de verspreiding van het coronavirus. In deze gids Hulp en steun bij quarantaine (pdf) lees je waar je hulp kunt vragen.
Lees meer informatie over de thuisquarantaine.
CoronaMelder-app
Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen.
Lees meer informatie in de Folder CoronaMelder-app (pdf).
Mondkapjesplicht
Sinds 1 december 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen binnen in publieke ruimtes, zoals winkels, benzinestations en het gemeentehuis. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
Lees meer informatie over de mondkapjesplicht.
Ondersteuning voor ondernemers
Veel ondernemers hebben minder of geen inkomen door het coronavirus. Heeft u te weinig inkomsten door het virus? Dan kunt u een tijdelijke aanvulling op uw inkomen krijgen vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze uitkering vult uw inkomen aan tot het sociaal minimum. Het Coronaloket van de Kamer van Koophandel heeft antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers over de coronacrisis.
Zorg nodig in coronatijd?
Neem als je gezondheidsklachten hebt altijd contact op met je huisarts. Waar het kan, bieden zorgverleners hulp via telefoon of computer. Houd er rekening mee dat de wachttijden vaak langer zijn dan normaal.
Meer informatie over Zorg_nodig_in_coronatijd (pdf)
Basisscholen en kinderopvang weer open
Sinds maandag 8 februari 2021 zijn de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Volgens het OMT is het verantwoord dat de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open zijn. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden
Contacten beperken
Het OMT adviseert om de verspreidingsrisico’s op scholen en kinderdagopvang verder te beperken. Het RIVM heeft voorstellen gedaan hoe de dagopvang en de scholen hiermee om kunnen gaan. Op basis van die voorstellen komt het kabinet, in overleg met de onderwijs- en kinderopvangpartners, op zeer korte termijn met aangepaste richtlijnen. Bij klachten moeten kinderen naar huis en als een kind positief is getest gaat de hele klas of groep in quarantaine.
Sneltesten op basisscholen
Om besmettingen snel op te sporen en om klassen minder vaak naar huis te sturen, wil minister Slob van onderwijs op zeer korte termijn starten met proeven om basisschooldocenten gebruik te laten maken van sneltesten. Bezien wordt hoe de kinderopvang hierbij wordt betrokken.
Landelijke coronamaatregelen
Update: 23 feb 2021
De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart 2021 een aantal voorzichtige verruimingen.