Coronavirus (COVID-19)
Op de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/coronavirus en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) www.rivm.nl/coronavirus staan antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus.
Het publieksnummer van het RIVM voor vragen over corona is 0800-1351.
Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.
GGD
Op de website van de GGD Twente www.ggdtwente.nl/coronavirus vind je meer info over het virus.
Steffie legt corona eenvoudig uit. Zij vertelt jou wat je wel en niet moet doen. Zo kan jij ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.
Coronatest
Iedereen met klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Een afspraak voor het testen kan gemaakt worden via telefoonnummer 0800 1202 of via www.coronatest.nl .
Lees meer informatie over de Corona-testen.
Thuisquarantaine
Als je positief getest bent op het coronavirus, ga je 10 dagen in (thuis)quarantaine. Dit betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkom je de verspreiding van het coronavirus. In deze gids Hulp en steun bij quarantaine (pdf) lees je waar je hulp kunt vragen.
Lees meer informatie over de thuisquarantaine.
CoronaMelder-app
Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen.
Lees meer informatie in de Folder CoronaMelder-app (pdf).
Mondkapjesplicht
Sinds 1 december 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen binnen in publieke ruimtes, zoals winkels, benzinestations en het gemeentehuis. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
Lees meer informatie over de mondkapjesplicht.
Ondersteuning voor ondernemers
Veel ondernemers hebben minder of geen inkomen door het coronavirus. Heeft u te weinig inkomsten door het virus? Dan kunt u een tijdelijke aanvulling op uw inkomen krijgen vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze uitkering vult uw inkomen aan tot het sociaal minimum. Het Coronaloket van de Kamer van Koophandel heeft antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers over de coronacrisis.
Coronamaatregelen
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken. Van 15 december 2020 t/m in ieder geval 19 januari 2021 geldt de strengste lockdown tot nu toe.
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn niet-essentiële winkels van 15 december 2020 t/m in ieder geval 19 januari 2021 gesloten. Hiermee worden contactmomenten beperkt.
Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen wel open blijven. Bijvoorbeeld supermarkten, bakkers, slagers, apotheken, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens, opticiens, tankstations en winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen.
Noodkinderopvang vanwege de coronamaatregelen
Omdat de scholen en de kinderopvang tot tenminste 17 januari 2021 gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen, hebben we als gemeente de rol gekregen als goed geïnformeerd aanspreekpunt en te zorgen voor opvang van kinderen in een kwetsbare positie. Hieronder leest u hoe we hier als gemeente mee omgaan en welke uitgangspunten worden gehanteerd.
Primaire verantwoordelijkheid
De scholen en de kinderopvang zijn zelf verantwoordelijk voor het bieden van ‘noodopvang’ voor kinderen tussen 0 en 12 jaar in de periode dat de scholen en de kinderopvang gesloten zijn.
Alleen kinderen van ouders met een beroep in een van de vitale sectoren kunnen indien het noodzakelijk is terecht bij de kinderopvang of school. Een overzicht van deze beroepsgroepen, kunt u vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen
Voor schoolgaande kinderen regelen de scholen deze opvang tijdens de reguliere schooltijd. Na schooltijd wordt dit door de eigen organisaties voor buitenschoolse opvang gedaan. Ouders moeten zichzelf melden bij de kinderopvang of de school. Noodopvang die door een kinderopvangorganisatie wordt geboden is alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die een contract hebben met de kinderopvangorganisatie en voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken. Dit is dus anders dan de situatie in het voorjaar.
Kwetsbare kinderen
Noodopvang is ook beschikbaar voor kinderen waarvoor onderwijs en opvang in de thuissituatie gewoonweg geen goede oplossing is. Te denken valt aan kinderen met psychische klachten of gedragsproblemen. Ook zijn er kinderen waarbij de thuissituatie onveilig is of onveiliger wordt doordat opvang of onderwijs buitenshuis ontbreekt. Als gemeente zoeken we in die situaties samen met het onderwijs en de kinderopvang naar een passende oplossing.
Contact
We gaan er als gemeente vanuit dat de scholen en de kinderopvangorganisaties het beste in staat zijn om de opvang voor kinderen vorm te geven.
Zijn er echter acute problemen - bij een kind of een gezin - die niet door de school of de kinderopvangorganisatie opgelost kunnen worden; meld dit dan via (0548) 630 215. Kijk voor bereikbaarheid in de kerstvakantie op de volgende pagina: https://www.hellendoorn.nl/home/publicatie/contact-en-openingstijden
Meer informatie?
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-kinderopvang