Gemeente Hellendoorn past invorderingen tot 1 juni aan
De coronacrisis heeft een grote impact op ondernemers en zelfstandigen. Daarom past de gemeente Hellendoorn de invorderingen aan. Tot 1 juni 2020 verstuurt de gemeente geen herinneringen en aanmaningen. Ook openstaande vorderingen worden tot 1 juni niet geïnd. Dit geldt voor vorderingen, herinneringen en aanmaningen die betrekken hebben op de periode vanaf 1 maart 2020. Wel verstuurt de gemeente per 7 april nota’s en belastingaanslagen, zodat er overzicht blijft in de betalingen.
Op 18 maart 2020 besloot de gemeente voorlopig tot 7 april 2020 geen nota’s te versturen om bij ondernemingen en maatschappelijke organisaties geen financiële druk neer te leggen in deze uitzonderlijke tijd. Vanaf 7 april 2020 worden nota’s en belastingaanslagen weliswaar verstuurd, maar houdt de gemeente rekening met de zeer bijzondere omstandigheden, waarin ondernemingen en maatschappelijke organisaties zich bevinden.
Voor natuurlijke personen geldt dat we onze reguliere processen volgen. Dat betekent dat nota’s en belastingaanslagen (vanaf 7 april, en ook over de periode tot 7 april) verzonden worden . Ook het reguliere invorderingstraject blijft van toepassing is. Mensen kunnen vragen om een betalingsregeling of kunnen zich melden (via gemeente@hellendoorn.nl) als de betaling tot financiële problemen leidt. We kijken dan samen naar een maatwerkoplossing.
Voor rechtspersonen (behalve medeoverheden) geldt dat nota’s vanaf 7 april verzonden worden. Ondernemingen en maatschappelijke organisaties hebben dan zicht op de kosten die ze maken. Dit inzicht is nodig om een volledige administratie te kunnen voeren. Dit is van belang als ondernemingen en maatschappelijke organisaties een beroep willen doen op de compensatieregelingen waar het Rijk mee komt.
Openstaande vorderingen worden tot 1 juni 2020 niet actief geïnd. We gaan geen herinneringen en aanmaningen versturen. Ondernemingen en maatschappelijke organisaties hoeven daarom voor deze nota’s geen betalingsregeling te treffen. Ondernemingen en maatschappelijke organisaties die willen betalen zijn natuurlijk vrij om dat te doen.
Voor de belastingaanslagen voor rechtspersonen geldt het volgende:
- De leges en begrafenisrechten worden bij rechtspersonen in rekening gebracht. Ook dit hervatten we vanaf 7 april. Hier ligt een aanvraag/dienst aan ten grondslag. Het reguliere invorderingstraject is van toepassing. Ondernemingen en maatschappelijke organisaties kunnen vragen om een betalingsregeling of kunnen zich melden (via gemeente@hellendoorn.nl) als de betaling tot financiële problemen leidt. We kijken dan samen naar een maatwerkoplossing.
- Voor betaalde leges voor evenementen (die nu geen doorgang kunnen vinden), de marktprecariobelasting, de reclamebelasting en de bijdrage van pandeigenaren in verband met de financiering van het masterplan geldt dat we uiterlijk op 14 april 2020 met een afzonderlijk besluit komen.
- De gecombineerde aanslagen 2020 (OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting) zijn voor het overgrote deel al opgelegd. Daar waar de aanslag nog niet is opgelegd gaan we dat doen op het moment dat de aanslag gereed is. Vooralsnog wordt ook de rioolheffing in rekening gebracht. Ook voor de ondernemingen/verenigingen die aantoonbaar op slot zitten tijdens de coronacrisis. Ondernemingen en maatschappelijke organisaties hebben dan zicht op de kosten die ze maken. Dit inzicht is nodig om een volledige administratie te kunnen voeren. Dit is van belang als ondernemingen en maatschappelijke organisaties een beroep willen doen om compensatieregelingen waar het Rijk mee komt. Qua invordering voeren we een terughoudend beleid. En ook hier geldt dat ondernemingen en maatschappelijke organisaties kunnen vragen om een betalingsregeling of zich kunnen melden als de betaling tot problemen gaat leiden. Er kan al met een automatische incasso in 10 termijnen worden betaald. Daarnaast geldt dat, als niet wordt deelgenomen aan de automatische incasso, de vervaldatum op 1 juni of 1 juli ligt.
- Voor de toeristenbelasting geldt dat nagenoeg alle ondernemers hun belasting over 2019 al hebben afgedragen. Voor de toeristenbelasting van 2020 geldt dat deze pas in 2021 in rekening gebracht wordt op basis van de werkelijke overnachtingen in 2020.
De genoemde maatregelen in dit advies gelden vooralsnog tot 1 juni 2020. Op deze manier komen ondernemingen en maatschappelijke organisaties niet in liquiditeitsproblemen door de gemeentelijke vorderingen.
Op het moment dat bekend is welke compensatieregelingen het Rijk beschikbaar stelt, kunnen ondernemingen en maatschappelijke organisaties beoordelen welke impact de coronacrisis op hen heeft. Vanaf dat moment is het reëel om te kijken wat de gemeente kan doen voor deze groep en wat reëel is qua invordering. Daar waar we contracten hebben, onder andere met huurders van gemeentelijk vastgoed, kunnen we dan individuele afspraken maken.
Het officiële besluit van 31 maart 2020 is te vinden op www.hellendoorn.nl/besluiten.