Duurzame B&B, Het Vinkenest in Nijverdal
“Het is leuk om gasten te inspireren met duurzame alternatieven.”
Het Vinkenest biedt naast een duurzame uitvalsbasis voor gasten ook inspiratie. Linda Vinke, eigenaresse van Het Vinkenest, vertelt waarom ze koos voor een duurzame B&B.
Hoe kwam je op het idee voor een duurzame B&B?
“Een eigen B&B was een droom van ons.”, zegt Linda Vinke, eigenaresse van Het Vinkenest. “Op het moment dat we het gingen verbouwen, was het ook het moment om te bekijken wat we konden verduurzamen. We hebben toen met de aannemer besproken hoe we het duurzaam konden aanpakken. Het idee voor een duurzame B&B was geboren.”
Waarom wilde je een duurzame B&B?
“Met het Vinkenest Nijverdal streven we naar duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Voor je kinderen wil je een voorbeeld zijn en je wilt ook de volgende generatie een leefbare wereld nalaten. Ook is het leuk om gasten te inspireren met duurzame alternatieven. Voor gasten die een wandeling of fietstocht maken bied ik bijvoorbeeld papieren zakken voor de broodjes. Wat overblijft van het ontbijt nemen ze daarin mee voor onderweg. Uit gewoonte pakken mensen vaak plastic zakken bij de supermarkt, terwijl daar ook papieren zakjes te krijgen zijn. De bijenwasdoeken die ik gebruik om producten af te dekken, vinden mensen ook geweldig. Ook krijg ik goede reacties op de potten van Pieter Pot, een initiatief zonder verpakkingen. Gasten hebben ook opmerkingen en tips naar mij toe. Bijvoorbeeld voor een alternatief voor luchtverfrisser in een spuitbus. Zo kun je elkaar inspireren en verder helpen.”
Wat heb je verduurzaamd?
“We hebben tijdens de verbouwing alle wanden geïsoleerd, vloerverwarming aangelegd, zonnepanelen op het dak laten leggen en het gecombineerd met een warmtepomp. Ook zijn de kamers voorzien van LED-verlichting. Een verbouwing zie ik als hét moment om verduurzaming aan te pakken. Als alles eruit ligt kun je makkelijker een aanpassing doen. Bijvoorbeeld het dak op voor zonnepanelen en de muren isoleren.”
Wat levert de verduurzaming je op?
“Het levert niet meteen iets op, daar heb je wel een aantal jaar voor nodig. Voor ons duurt het een jaar of vijf, of nu misschien iets langer met corona. Wel heeft verduurzaming veel voordelen; we hebben bijvoorbeeld hele lage energiekosten. Nu de prijzen stijgen hoef je die ook niet door te berekenen aan de gasten.”
Wat vinden je gasten ervan?
“Gasten selecteren vaak nog niet actief op duurzaamheid, maar het begint wel een beetje te komen. Hier mag wel meer aandacht voor komen op booking sites voor B&B’s. Ik krijg wel goede reviews en soms komt iemand speciaal vanwege de mogelijkheden om duurzaam te recreëren. Onlangs deden we mee aan de Duurzame Huizenroute. Een vrouw had ons op die manier gevonden en is bij ons te gast geweest. Zij heeft zelf een geheel duurzaam huis, heeft geen verwarming meer en de zon warmt het huis op. Dat leverde ook mooie gesprekken op. Ik ben ook van mening dat we altijd dingen kunnen verbeteren. Sinds kort bieden we een kast met lokale producten, zoals bier en wijn uit Twente. Ook hebben we het fairtrade keurmerk en bieden we zoveel mogelijk fairtrade producten aan. We kijken iedere keer: hoe kunnen we de gasten nog meer van dienst zijn en hoe pakken we dat op een duurzame manier aan.”