Eikenprocessierups 2021

Ontwikkeling eikenprocessierups loopt achter (25-05-2021)

Door de bijzonder koude aprilmaand en de koude start van mei bevinden de eikenprocessierupsen zich nu pas in het eerste en tweede larvestadium. Niet eerder werden zo laat in mei nog rupsen in het eerste larvestadium aangetroffen. De overlast begint naar verwachting pas in de eerste week van juni, weken later dan vorig jaar. Het is onduidelijk wat het effect van de kou op de plaagdruk zal zijn. Ook de ontwikkeling van alle andere rupsen blijkt dit jaar ver achter te lopen Het koude weer speelt ook hier een rol.

Overlastperiode ook laat (25-05-2021)

Deze bijzondere ontwikkeling heeft ook consequenties voor het moment van nestvorming. De bladeren van de eiken lopen traag en de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen en andere rupsen blijft achter ten opzichte van de afgelopen jaren. Zover bekend zijn nog nooit zo laat in mei eikenprocessierupsen in het eerste larvestadium aangetroffen.

De gevolgen van de vertraagde ontwikkeling van de eikenprocessierupsen zijn op dit moment niet direct te voorspellen. Verwacht wordt dat de periode van de meeste overlast naar juli verplaatst. Ook de hoogte van de piek van de plaagdruk is nog onduidelijk. Wellicht dat in deze periode bijvoorbeeld vogels relatief meer eikenprocessierupsen zullen opeten, bij gebrek aan andere rupsen, waardoor de plaagdruk wellicht beperkter blijft en daarmee dus ook de overlast voor de omgeving. Of dat echt zo is, moet worden afgewacht. De gemeente Hellendoorn volgt de ontwikkelingen op de voet en past de bestrijding erop aan.

Overzicht onderliggende pagina's