Opvang asielzoekers in crisisnoodopvang
De minister van Justitie en Veiligheid heeft, via de voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, de 14 Twentse gemeenten verzocht om tijdelijk crisisnoodopvang voor asielzoekers te regelen. Voor de gemeente Hellendoorn houdt dit in dat we aan 20 tot 25 mensen onderdak moeten bieden. Crisisnoodopvang gaat om tijdelijke opvang van asielzoekers tot en met december 2023.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De gemeente Hellendoorn vindt het haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld hulp te bieden. Daarom komen wij tegemoet aan het verzoek van het COA om tijdelijke crisisnoodopvang in de gemeente mogelijk te maken. De crisisopvang wordt vergoed door de Rijksoverheid. De crisisopvang is tijdelijk. Het probleem van de opvang van asielzoekers blijft bestaan. Daarom kijkt gemeente Hellendoorn naar mogelijkheden om asielzoekers op te vangen in een regulier asielzoekerscentrum.
Locatie crisisnoodopvang Hellendoorn
Gemeente Hellendoorn vangt sinds 4 augustus 2022 maximaal 25 asielzoekers op in de crisisnoodopvang. We vangen meerdere gezinnen op in de groepsaccommodatie Berghoeve II aan de Terhoeksweg in Haarle. Deze locatie ligt tegenover het Landal-park. De locatie in Haarle waar nu de crisisnoodopvang is, is tijdelijk en wordt geen locatie voor een asielzoekerscentrum. De locatie voor crisisnoodopvang is een andere locatie dan de Berghoeve waar de Oekraïense vluchtelingen verblijven. De Oekraïense vluchtelingen zitten in een pand op het terrein van Krönnenzommer in Hellendoorn. Dit pand wordt ook Berghoeve genoemd.
Duur van de opvang
Het Rijk heeft gemeente Hellendoorn gevraagd om de mensen tot 1 april 2023 op te vangen. Het Rijk doet nu een beroep op gemeenten om de crisisnoodopvang langer open te houden. De gemeente Hellendoorn heeft hier gehoor aan gegeven door de opvang te verlengen tot en met 31 december 2023. Waar ze daarna naartoe gaan, is nog niet bekend.
Dagbesteding van de bewoners
De meeste asielzoekers hebben een lange reis achter de rug en zijn erg vermoeid. In de crisisopvang kunnen mensen uitrusten en bijkomen. Er wordt naar passende dagbesteding gezocht en de kinderen gaan naar school. De bewoners zijn vrij om het terrein op en af te gaan. Ze krijgen uitleg over onze manieren en gebruiken om zo goed mogelijk opgevangen te worden in onze samenleving.
Vragen of melding maken?
Heeft u een vraag over de crisisnoodopvang? Stuur dan een mail met uw vraag naar opvang@hellendoorn.nl. Wilt u eventuele overlast melden? Er is 24 uur per dag een beveiliger op de locatie aanwezig, die u kunt aanspreken. Bij herhaalde overlast kunt u contact opnemen met de politie.