Woningbouw Haarle
In samenwerking met de inwoners van Haarle, Plaatselijk Belang Haarle en de provincie willen we zorgen voor meer woningen in het dorp Haarle. Uit behoefteonderzoek is gebleken dat er behoefte is aan circa 30 nieuwe woningen. Omdat er binnen het dorp zelf geen locatie beschikbaar was met voldoende omvang voor 30 nieuwe woningen, is gekozen voor een locatie aan de rand van het dorp. Dit mooie nieuwe stukje dorp willen we ‘De Grave’ gaan noemen.
De locatie
Er is gekozen voor uitbreiding aan de noordzijde van Haarle. Deze grond is van drie verschillende grondeigenaren. Vanuit de ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’ (Wvg) hebben we het recht van de eerste koop gevestigd. Dit hebben we gedaan om te voorkomen dat de grond wordt verkocht aan een commerciële partij, waarbij we het risico lopen dat het bouwen van betaalbare woningen in het geding komt. De ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’ is overigens zeker niet bedoeld om eigenaren van gronden tot verkoop te dwingen. De eigenaar is alleen verplicht, wanneer hij de grond wil verkopen, hij deze grond het eerst aan de gemeente aanbiedt.
Planning
Alle benodigde onderzoeken zijn inmiddels afgerond. Uit de onderzoeken komt naar voren dat er geen belemmeringen zijn. Er is overleg geweest met de meest betrokken direct aanwonenden. Hun wensen zijn in kaart gebracht en bij de planvorming zal daarmee zoveel mogelijk rekening worden gehouden. Er ligt inmiddels een stedenbouwkundig ontwerp hoe het uitbreidingsgebied De Grave kan worden ingedeeld. Het ontwerp moet nu nader worden uitgewerkt. Is het verkeerstechnisch goed ontworpen (voldoende ruimte/draaicirkels voor de toegankelijkheid van de hulpverleningsdiensten, afvalverwijdering, vrachtwagens die goederen afleveren etc.)? Ook is de afwatering een aandachtspunt. Het hoogteverschil in het terrein betekent dat of het gehele terrein moet worden opgehoogd of het water permanent moet worden opgepompt. Er is waterbuffercapaciteit (zogenaamde Wadi’s) in het plan opgenomen, maar afhankelijk van de definitieve invulling zal de grootte nog nader bepaald worden. En dan heeft ook nog een voorlopige doorrekening plaatsgevonden van het ontwerpplan zoals dat er nu ligt. De eerste uitkomst is dat het huidige ontwerp een fors negatief resultaat op zal leveren. Dit willen we bij voorkeur niet door verhoging van de grondprijs oplossen. Dat betekent dat we aan de uitgangspunten van het plan moeten sleutelen. Bijvoorbeeld door wat extra woningen in het plan op te nemen, de kavels groter te maken, wat minder openbaar groen in het plan op te nemen, de Wadi’s wat kleiner te maken etc. Dit alles om uiteindelijk tot een leefbare buurt en ook tot een voor iedereen acceptabele grondprijs te komen.
In het coalitieakkoord van het nieuwe Kabinet is woningbouw een belangrijk onderwerp. Uiteraard kijken we of er ook voor Haarle financiële middelen beschikbaar gesteld kunnen worden. In 2022 hopen we de ambtelijke capaciteit weer op niveau te hebben. We zullen zoveel mogelijk processen en procedures naast elkaar laten lopen om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Niet alles hoeft op elkaar te wachten.
De Grave heeft bij de gemeente hoge prioriteit en we zullen -met alles wat er verder ook nog van ons wordt verwacht- proberen zo snel mogelijk de schop de grond in te krijgen. Naar verwachting zal het ontwerp van het bestemmingsplan rond de zomervakantie 2022 zover gereed zijn dat het ter inzage kan worden gelegd. Vaststelling van het bestemmingsplan zou dan in het 4e kwartaal van 2022 kunnen plaatsvinden. waarna het plan in het 1e kwartaal van 2023 onherroepelijk wordt (juridisch onaantastbaar). Of dat lukt hangt in belangrijke mate af van het feit of er zienswijzen tegen het ontwerpplan worden ingediend en of er na vaststelling beroep wordt ingesteld. Als dat zo is, schuiven de termijnen helaas op. Zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is, start het bouwrijp maken en kunnen we ook overgaan tot de uitgifte van de kavels. Rond de zomer van 2023 kan er dan naar verwachting worden gebouwd.
Contact
Heeft u een vraag over de woningbouwplannen in Haarle? Neemt u dan gerust contact op met projectleider Gerard Fikken via g.fikken@hellendoorn.nl.