Kleuters en peuters leren met Nijntje bewegen: ‘Pak ook die kans’

18 oktober 2023, 14:16

Rollen, huppelen, klauteren en springen. Met gymmen heeft het niet veel van doen, maar Marieke Rolink geniet als ze peuters en kleuters in actie ziet bij de groep Nijntje Beweegt. Dit beweegprogramma is opgezet mede dankzij het Lokaal Sportakkoord. ,,Tegen andere verenigingen zou ik willen zeggen: pak die kans.”

Rolink is bestuurslid van gymsportvereniging Fysion in Nijverdal. Vanuit die rol was ze twee jaar geleden betrokken bij het opzetten van het beweegprogramma. ,,Nijntje Beweegt is breder dan gymmen”, zegt ze. ,,Kinderen krijgen de grondbeginselen van het bewegen mee. Maar het is vooral erg leuk.”

Materiaal

Nijntje Beweegt is een serie beweeglessen voor peuters en kleuters die is samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). ,,We konden dit niet opzetten zonder subsidie vanuit het Lokaal Sportakkoord”, zegt Rolink. ,,Dankzij deze bijdrage hebben we materiaal kunnen aanschaffen, trainers kunnen opleiden en bezoekjes kunnen brengen aan scholen en kinderopvanglocaties.”

In de klas en bij de opvang maakten de kleuters en peuters op een speelde manier kennis met de basisvormen van bewegen. Voor ouders waren er folders met informatie.

Heeft u net als Marieke een goed idee dat meer inwoners van de gemeente Hellendoorn aan het bewegen zet? Aarzel dan niet en kijk wat het Lokaal Sportakkoord 2.0 voor dit idee kan betekenen.

  • De afgelopen jaren zijn al veel initiatieven tot stand gekomen dankzij deze subsidieregeling. Er is nu in totaal 34.000 euro beschikbaar voor nieuwe ideeën.
  • Meer weten? Neem dan contact op met Marian Freriks (m.freriks@hellendoorn.nl)

,,Het programma zet kinderen toe tot beweging en levert ons als vereniging nieuwe leden op”, zegt Rolink. ,,Het liefst zien we natuurlijk dat de kinderen na het halen van hun Nijntje-Beweegdiploma doorstromen naar een van onze andere programma’s, maar als ze kiezen voor een andere tak van sport is het natuurlijk ook goed. Het doel is om meer mensen in beweging te krijgen.”

Tekst gaat verder onder foto
nijntje-1

Aanjagen

Ze kan zich voorstellen dat het Lokaal Sportakkoord ietwat abstract klinkt. ,,Voor ons was het vooral een aanjaagsubsidie”, zegt zij. ,,Een mogelijkheid om nieuwe dingen te doen, om meer mensen aan het bewegen te krijgen. Daarom zou ik tegen andere verenigingen in de gemeente Hellendoorn willen zeggen: pak die kans.”

Nijntje Beweegt komt voort uit het Lokaal Sportakkoord 1.0. Nu komt er een nieuwe subsidieronde aan, via het Lokaal Sportakkoord 2.0. Daarbij is het de bedoeling dat meer samenwerkingen ontstaan. Rolink: ,,Als Fysion doen wij dit al. Dankzij Nijntje Beweegt en het Lokaal Sportakkoord zitten we nu om tafel met kinderopvanglocaties om te kijken of we een structureler aanbod van beweging kunnen verzorgen in de opvanglocaties.”

Volgens haar ligt daar de kracht van het Lokaal Sportakkoord. In samenwerking. ,,Verenigingen kunnen bestaan dankzij enthousiaste vrijwilligers”, zegt zij. ,,Die vrijwilligers hebben allemaal goede ideeën, maar samen kun je nog meer bereiken. Het Lokaal Sportakkoord zorgt voor die verbinding.”

nijntje-3