Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Let op: Op vrijdag 19 juli 2024 en maandag 22 juli 2024 kunt u geen spoedaanvraag doen voor een paspoort of identiteitskaart door onderhoud aan onze systemen.

Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart doet u zelf. Voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitskaart maakt u online een afspraak.

Vijf werkdagen na uw afspraak kunt u uw nieuwe ID-kaart of paspoort weer ophalen. Ook hiervoor moet u een afspraak maken.

Wat neem ik mee naar de afspraak?

 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog heeft, ook als ze verlopen zijn.
 • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • 1 recente pasfoto, die voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt in het Huis voor Cultuur & Bestuur geen pasfoto laten maken.

Kosten

ProductKosten
Paspoort vanaf 18 jaar en ouder€ 83,85
Paspoort voor jongeren tot en met 17 jaar€ 63,40
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar en ouder€ 83,85
Zakenpaspoort voor jongeren tot en met 17 jaar€ 63,40
Identiteitskaart vanaf 18 jaar en ouder€ 75,80
Identiteitskaart voor jongeren tot en met 17 jaar€ 40,90
Spoedaanvraag paspoort of identiteitskaart (toeslag)€ 57,05

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort of identiteitskaart snel nodig? Maak dan een afspraak en meld de spoedaanvraag bij de baliemedewerker. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, ligt het document de volgende werkdag voor u klaar. U betaalt hiervoor een toeslag van € 57,05. Heeft u vragen over de spoedaanvraag dan kunt u contact met ons opnemen.

Noodpaspoort

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. 

Heeft u recht op kwijtschelding van de gemeentebelastingen? Dan heeft u ook recht op kwijtschelding voor de kosten van uw identiteitskaart

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan politie en douane dat zien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Op de website van de Rijksoverheid kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland downloaden.

Als u vaak naar het buitenland gaat, kunt u een tweede paspoort of identiteitskaart aanvragen als u:

 • Landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. De stempels in uw paspoort kunnen dan problemen geven bij toelating tot die landen.
 • Uw paspoort vaak bij de ambassade ligt voor een visumaanvraag, terwijl u een andere reis wilt maken.
 • Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

Voorwaarden tweede paspoort of identiteitskaart

 • Uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • U moet de noodzaak van een tweede paspoort aantonen.
 • We adviseren u om niet met 2 paspoorten gelijktijdig te reizen.

 Voor het aanvragen en afhalen van een tweede paspoort of identiteitskaart kunt u een afspraak maken.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor personen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

 • Meld het verlies van uw paspoort of ID-kaart zo snel mogelijk bij de gemeente.
 • Vraag daarna een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart aan. 
 • Vindt u uw oude paspoort of identiteitskaart terug? Lever dat dan in bij de gemeente. Uw oude paspoort of identiteitskaart is namelijk niet meer geldig.
 • Als uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt of gestolen is, dan moet u daar ter plekke wel aangifte doen bij de politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat. In Nederland gaat u met het buitenlandse proces-verbaal naar de gemeente.
 • Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

U kunt een zakenpaspoort aanvragen als u vaak naar het buitenland reist. Dit paspoort heeft 66 pagina’s in plaats van 34. U heeft dan meer ruimte voor visa en stempels. Voor het aanvragen van een zakenpaspoort kunt u een afspraak maken.