Omgevingsvergunning
Let op: Op 1 januari 2024 gaat een nieuwe wet in: de Omgevingswet. Lees in dit nieuwsbericht wat dit voor u betekent.
Met de komst van de omgevingsvergunning kunt u uw benodigde vergunningen in één keer aanvragen. Dat is praktisch. Maar u bent het niet verplicht. U mag ook voor alle activiteiten die u gaat uitvoeren, zoals bouwen, kappen en slopen, een aparte vergunning aanvragen. Het nadeel is dan wel dat u voor alle onderdelen apart een vergunningprocedure moet doorlopen. Zo veel mogelijk in één keer aanvragen bespaart tijd.
Vergunningcheck
Gebruik de vergunningcheck om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig hebt.
Aanvragen
Via het zogeheten omgevingsloket kunt u online een vergunning aanvragen.
Wat kost het?
Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost geld. De hoogte van de leges is afhankelijk van de soort aanvraag en onder meer de bouwsom.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) treedt in 2024 tegelijk met de Omgevingswet in werking. Met de Wkb krijgen we in Nederland een ander systeem van kwaliteitsborging voor het bouwen. De Wkb heeft flinke consequenties voor de werkpraktijk van gemeenten, aannemers maar ook voor u als opdrachtgever. Als u voornemens bent om na 2023 een aanvraag om omgevingsvergunning in te dienen, dan adviseren wij u tijdig kennis te nemen van de gevolgen van de Wkb voor uw bouwplan. Dit kan bijvoorbeeld op de website van IPLO.
Meer informatie? Hulp bij het invullen van het formulier? Uw plannen voorbespreken?
Neem contact op met de publieksbalie.
Inzien of opvragen vergunningen
Mocht u een verleende vergunning willen inzien of er een exemplaar van willen ontvangen, dan kunt u contact opnemen met het Loket Bmo.
Voor afschriften van verleende vergunningen worden conform de legesverordening kosten in rekening gebracht.