Geboorteaangifte

Is uw zoon of dochter geboren? Van harte gefeliciteerd! De geboorte van uw kind geeft u aan in de gemeente waar het kind is geboren. Dat doet u binnen 3 werkdagen na de geboorte. De dag van de geboorte telt hierbij niet mee. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan mag u de aangifte ook op de eerstvolgende werkdag doen.

Gebruik voor de online geboorteaangifte het digitale formulier. Hiervoor heeft u DigiD nodig. U kunt voor de geboorteaangifte ook een afspraak maken bij de balie in het gemeentehuis.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Online geboorteaangifte

De vader of (duo)moeder doet de geboorteaangifte. Kan de vader of (duo)moeder niet? Dan doet iemand anders die bij de geboorte aanwezig was aangifte. Was er verder niemand aanwezig? Dan kan de aangifte ook gedaan worden door een bewoner van het huis waarin het kind is geboren.  Of het hoofd van de instellingen waar het kind geboren is. Bijvoorbeeld het ziekenhuis.

Met het ondertekenen van de akte is de geboorteaangifte een feit. De geboorte wordt vervolgens opgenomen in het geboorteregister en uw kind wordt ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Daarna ontvangt u een overzicht met de opgenomen gegevens en het BurgerServiceNummer van uw kind.

Binnen 3 dagen na de dag van geboorte van uw kindje doet u aangifte. De dag van geboorte telt hierbij niet mee. Valt de laatste van de 3 dagen in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de termijn met een dag verlengd. Ook moeten er in de termijn altijd 2 werkdagen zitten.

Dag van geboorte

Laatste dag van aangifte

Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Geboorteaangifte doen kost niets.

– Wilt u een uittreksel van de geboorteakte? Hiervoor betaalt u € 16,60.

– Een meertalig modelformulier kost € 16,60. U betaalt dit bedrag bij de aanvraag.

  • Uw geldige identiteitsbewijs en die van de moeder;
  • Als u geen Nederlander bent: documenten die u volgens de vreemdelingenwet moet hebben zodat uw identiteit, nationaliteit en verblijfsstatus kunnen worden vastgesteld;
  • Eventueel een erkenningsakte als het kind al voor de geboorte is erkend;
  • Eventueel een trouwboekje of partnerboekje;
  • Eventueel een akte van naamskeuze als deze bij de erkenning is vastgelegd. Wilt u de achternaam van het kind nog kiezen dan moet ook de moeder mee naar de afspraak;
  • Bij duomoederschap een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Twijfelt de ambtenaar van de burgerlijke stand aan de juistheid van de aangifte, dan kan hij vragen om een verklaring van de arts of verloskundige die de bevalling heeft begeleid.

Bij de erkenning van uw eerste kind bepaalt u de achternaam van uw kind. Dit is de achternaam van de moeder of van de vader. Wilt u de naam van de vader aan het kindje geven, dan moet de moeder bij de geboorteaangifte aanwezig zijn. Kiest u de naam van de moeder, neem dan een schriftelijke machtiging van de moeder mee. (Dit is alleen van toepassing als u niet gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Bent u wel gehuwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en kiest u voor de achternaam van de moeder dan moet u een akte van naamskeuze laten opmaken tijdens de zwangerschap of de moeder komt mee bij de geboorteaangifte). U kunt voor uw kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. 

Let op: Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren.

Heeft u een keuze gemaakt voor de achternaam van uw eerste kind? Dan geldt de gekozen achternaam ook voor alle volgende kinderen. Indien u niet gehuwd bent of u heeft geen geregistreerd partnerschap dan heeft u wel een schriftelijke machtiging van de moeder nodig.

Wilt u meer weten over de gekozen achternaam en de mogelijkheid om uw kind 2 achternamen te geven lees dan verder op Rijksoverheid.nl.

Is uw kind in Nederland geboren met een niet-Nederlandse nationaliteit en heeft hij of zij nog geen verblijfsvergunning? Dan kunt u dit voor uw pasgeboren kind online aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Op die website vindt u meer informatie over de voorwaarden, de kosten en het online indienen van de aanvraag.

Elke inwoner is verplicht om een zorgverzekering te hebben volgens de Nederlandse wet. Uw kindje is niet vanzelf meeverzekerd. Vergeet dus niet uw kindje na de geboorte aan te melden voor een zorgverzekering. Tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.