Digitaal Opkopers Loket

Handelt u in tweedehands goederen? Dan bent u verplicht u bij de gemeente aan te melden als handelaar in het Digitaal Opkopers Loket.

Daarnaast moet u ook het Digitaal Opkopers Register bijhouden. Zo weet u als ondernemer dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet zijn gestolen.

U kunt bij het aanmelden direct aangeven dat u ook gebruik wilt maken van het Register.

Als gemeente doen we zoveel mogelijk om inbrekers, overvallers en straatrovers tegen te gaan. Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet zijn gestolen. Om heling tegen te gaan, bent u verplicht om u als handelaar aan te melden bij de gemeente.

Daarnaast moet u een Digitaal Opkopers Register (DOR) bijhouden. Het DOR is gekoppeld aan een landelijk systeem waarin gestolen spullen worden geregistreerd.

Het systeem maakt een melding wanneer een gestolen goed door een handelaar wordt geregistreerd. Hierdoor kan dit goed en snel worden getraceerd. Zo wordt heling op effectieve wijze tegengegaan.

Heling is het gebruiken of verkopen van spullen waarvan je weet dat ze door een misdrijf zijn verkregen. Een dief kan dus geld verdienen door een gestolen product aan een heler te verkopen.