Leerplicht en kwalificatieplicht
Om goed voorbereid te zijn op de toekomst is het belangrijk om een diploma te halen. Tot en met het schooljaar waarin iemand 16 wordt, geldt een leerplicht. Daarna valt de jongere onder de zogenoemde kwalificatieplicht. Deze plicht duurt tot de dag waarop de jongere een diploma haalt (een startkwalificatie) of tot hij of zij 18 jaar is.
De kwalificatieplicht geldt niet voor jongeren die onderwijs hebben gevolgd in het praktijkonderwijs. Als een leerling onderwijs heeft gevolgd in het uitstroomprofiel arbeidsmarktgericht of dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs (vso), is deze ook niet meer kwalificatieplichtig.
Leerplicht en schoolverzuim
Kinderen gaan naar school als ze 4 jaar zijn. Het is verstandig om ruim daarvoor te kijken bij verschillende scholen om een school voor je kind(eren) te kiezen. Als ouder of verzorger zorg je ervoor dat je kind op tijd ingeschreven staat bij een school. Het is belangrijk dat je je kind inschrijft op een erkende school. Gaat je kind naar een school die niet voldoet aan wettelijke eisen, dan wordt dat gezien als schoolverzuim.
De leerplicht van je kind gaat in op de eerste schooldag van de maand nadat je kind 5 jaar geworden is. Word je kind bijvoorbeeld op 12 maart 5 jaar, dan gaat op de eerste schooldag in april de leerplicht in. Op dat moment is je kind verplicht om naar school te gaan.
Extra schoolverlof aanvragen
Kinderen tussen de 5 en 16 jaar zijn leerplichtig. Ze moeten dus onderwijs volgen. Jongeren van 16 en 17 moeten naar school als ze nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebben. U mag bijzonder verlof aanvragen voor uw kind. Extra schoolverlof is verlof op schooldagen, dus buiten de vakantie om. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een verhuizing, bruiloft of vakantie.
Leerplichtambtenaren
Wanneer jongeren onder de 18 jaar niet naar school gaan, dan wordt de leerplichtambtenaar van de gemeente ingeschakeld. De leerplichtambtenaren hebben speciale aandacht voor de groep kwetsbare jongeren: jongeren die door uiteenlopende omstandigheden extra aandacht nodig hebben om een schooldiploma te kunnen behalen.
Aan elke school is een leerplichtambtenaar verbonden. Voor de gemeente Hellendoorn zijn dit Mirella Wolkorte en Tamara Heetkamp. Bij problemen rond (dreigend) schoolverzuim adviseren zij bij het zoeken van oplossingen. Het advies kan voor kinderen zijn maar ook voor hun ouder(s)/verzorger(s) of school.

Vragen aan de leerplichtambtenaar
Je kunt de leerplichtambtenaren op alle werkdagen, met uitzondering van woensdag, bereiken via het algemene telefoonnummer 0548 – 630 000. Mailen kan ook, naar leerplicht@hellendoorn.nl.
- luisteren naar de kinderen en jongeren
- benaderen jongeren met positieve aandacht
- onderzoeken welk verhaal er achter het verzuim zit
- zijn duidelijk en geven kaders
- verbinden de perspectieven van betrokkenen
- geven advies en dragen mogelijkheden aan
- behandelen mensen gelijkwaardig
- zorgen voor beweging in verzuimsituaties
De leerplichtambtenaren werken met de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS). Bekijk voor een uitleg de video op YouTube. We werken samen met scholen, jeugdconsulenten, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, HALT en anderen. Het doel is om te komen tot een gezamenlijk plan voor ieder kind waarmee we aan blijvende verbetering van de situatie werken.
De leerplicht geldt tot en met het schooljaar waarin een jongere 16 jaar wordt. Daarna valt hij onder de kwalificatieplicht. Die duurt tot de dag waarop een startkwalificatie is gehaald (een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2, 3, of 4) of de jongere 18 jaar is geworden.
De gemeente heeft de wettelijke taak om alle jongeren boven de 18 die niet naar school gaan en die geen startkwalificatie hebben te registreren en in beeld te houden. Zij worden begeleid vanuit het Doorstroompunt.
Begeleiding Voortijdig Schoolverlaters (VSV’ers)
Een diploma op minimaal havo of mbo-2 niveau legt een goede basis voor jongeren om zichzelf sociaal en economisch te kunnen redden. Om het aantal voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar zonder havo- of mbo-2 diploma te verminderen, is in elke regio in Nederland een Regionaal Doorstroompunt ingesteld.
Meer informatie
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.