Logopedie

Heeft uw kind problemen op het gebied van de stem, de spraak, de taal, het mondgedrag en/of het gehoor? Bijvoorbeeld:

  • stotterend spreken rond een spannende gebeurtenis
  • bepaalde klanken niet uit kunnen spreken
  • een hese stem
  • luisteren met een geopende mond
  • slissen
  • het spreken in korte zinnen
  • niet juist reageren op vragen en opmerkingen
  • kleine woordenschat
  • twijfels over het gehoor

Dan kan een logopedist u helpen!

Lees hieronder hoe u in contact kunt komen met de logopedisten van de gemeenste Hellendoorn.

Heeft u kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar en maakt u zich zorgen over het spreken van uw kind? Dan is er een mogelijkheid om een logopedisch consult aan te vragen. Zit uw kind op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf dan zal dit consult via pedagogisch medewerkers aangevraagd worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een aanvraag via het consultatiebureau te doen of zelf contact op te nemen via e-mail of telefonisch. Na uw aanmelding komt er een logopedist op huisbezoek of bij de gastouder. Tijdens dit bezoek krijgt u informatie en advies

Heeft u kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar en maakt u zich zorgen over het spreken van uw kind? Dan kunt u via de leerkracht een aanvraag doen voor een logopedisch onderzoek op school. De logopedist maakt een afspraak op school. U bent als ouder niet aanwezig bij het onderzoek. U krijgt na afloop informatie over de bevindingen. Daarnaast verrichten wij op school de volgende werkzaamheden: Logopedische observatie groep 1 Logopedische screening halverwege groep 2 Controles Voorlichting en advies aan ouders en/of leerkrachten. Alle kinderen worden (na toestemming van de ouders) tijdens de observatie in groep 1 gezien. En halverwege groep 2 voor een logopedische screening. Dit is een 20 minuten durend gesprek, waar wij met korte opdrachten kijken of er logopedische problemen zijn. Als het nodig is zal de logopedist verder onderzoek doen. Indien nodig nemen wij testen af om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling. Aan het eind van het volledige onderzoek (dus na de screening in groep 2) krijgt u schriftelijk bericht. Vanzelfsprekend wordt ook de leerkracht op de hoogte gehouden. Als er bijzonderheden worden opgemerkt tijdens de screening of het onderzoek, kunnen wij de ontwikkeling volgen door middel van een controle. Soms nodigen wij ouders uit voor een adviesgesprek. In dit gesprek krijgt u advies en/of tips hoe u thuis de ontwikkeling kan stimuleren. Het kan ook zijn dat de logopedist adviseert een logopedische behandeling te starten. U wordt dan verwezen naar een (behandelend) logopedist in de regio.

De logopedisten van de gemeente Hellendoorn verzorgen voorlichting op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of de basisschool. Bijvoorbeeld een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders over voorlezen en taalstimulering. Of een deskundigheidsbevordering van de pedagogische medewerkers over vroegtijdig signalering van spraak- en taalproblemen bij jonge kinderen. U kunt telefonisch contact met ons opnemen voor een aanvraag. Samen met u wordt er een voorlichtingsactiviteit samengesteld die past bij uw wensen.

Voor vragen, advies, voorlichting of aanmelding voor een logopedisch onderzoek kunt u tijdens schoolweken contact opnemen via onderstaand e-mailadres.

E-mail: logopedisten@hellendoorn.nl

Als uw kind een peuterspeelzaal of basisschool bezoekt kunt u ook contact opnemen met de logopedist die verbonden is aan de peuterspeelzaal of de basisschool. De logopedisten die werkzaam zijn bij de gemeente Hellendoorn:

Naam telefoonnummer e-mailadres werkdagen

Greet

van der Meulen

06-18609196 g.van.der.meulen@hellendoorn.nl maandag, dinsdag, donderdag en woensdagochtend

Marieke

Schoormans

06-18609196 m.schoormans@hellendoorn.nl  maandag, dinsdag, donderdag en woensdagochtend

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.