Jeugdhulp

U wilt dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Soms lukt dat niet vanzelf. U maakt zich misschien zorgen of heeft vragen over de opvoeding. Hier leest u waar u terecht kunt voor hulp. Ook leggen we uit wat de gemeente voor u kan doen.

U kunt zelf hulp zoeken bij LOES of het consultatiebureau

Heeft u vragen over opvoeden of het gedrag van uw kind? Neem dan eerst contact op met LOES of het consultatiebureau. Zij geven advies en denken met u mee. Als zij u goed kunnen helpen, hoeft u geen melding te doen bij de gemeente.

De gemeente helpt als u er zelf niet uitkomt

Lukt het niet om uw probleem zelf op te lossen? Dan kunt u zich melden bij de gemeente. Ook jongeren kunnen zelf hulp vragen. Wij helpen bij problemen met opvoeding, gedrag of ontwikkeling.

De hulp past bij uw situatie

U krijgt hulp die past bij uw gezin. Bijvoorbeeld begeleiding thuis, behandeling of tijdelijk verblijf. De hulp is altijd tijdelijk. Samen met de hulpverlener werkt u aan een oplossing. Het doel is dat u daarna weer zonder hulp verder kunt.

Een jeugdconsulent bekijkt samen met u wat nodig is

Als u zich meldt bij de gemeente, neemt een consulent contact met u op. De consulent bespreekt met u wat er speelt en welke hulp het beste past. U mag hierbij hulp vragen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dit kan via Stichting MEE.

Handige links en meer informatie

Jeugdhulp aanvragen of uw hulp verlengen

Heeft u hulp nodig bij de opvoeding of ontwikkeling van uw kind? Dan kunt u jeugdhulp aanvragen.

Wij plannen een gesprek met u

Na uw aanvraag maakt een consulent van de gemeente een afspraak met u. Tijdens dit gesprek bespreken we uw situatie. U mag altijd iemand meenemen, zoals een familielid of bekende.

Soms zijn er meerdere gesprekken nodig

Afhankelijk van uw situatie voeren we soms meerdere gesprekken. We kunnen ook contact opnemen met anderen, zoals de school of een zorgverlener. Dat doen we alleen als u daarvoor toestemming geeft.

We maken een ondersteuningsplan

De uitkomsten van de gesprekken schrijven we op in een ondersteuningsplan. Dit plan krijgt u samen met ons besluit op uw aanvraag.

Niet eens met het besluit?

Bent u het niet eens met ons besluit? Dan kunt u bezwaar maken.

Soms lukt het niet om problemen in de opvoeding of ontwikkeling van een kind zelf op te lossen. Dan kan de gemeente u tijdelijk helpen via de Jeugdwet. Hier leest u wanneer u recht heeft op hulp uit de Jeugdwet en wat daarvoor nodig is.

De Jeugdwet regelt hulp bij opvoedproblemen

De Jeugdwet is een landelijke wet. Deze wet zegt dat de gemeente hulp moet geven bij opvoedproblemen of problemen in de ontwikkeling. Maar alleen als ouders, jongeren en mensen in hun omgeving het niet zelf kunnen oplossen.

De Jeugdwet is er voor kinderen, jongeren en ouders

  • Ouders/ verzorgers van kinderen van 0-18 jaar
  • Kinderen van 0-18 jaar

Hulp is tijdelijk en gericht op zelf verder kunnen

De hulp uit de Jeugdwet is tijdelijk. Het doel is dat u en uw kind daarna weer zelf verder kunnen.

Toestemming hangt af van de leeftijd van het kind

Om hulp te krijgen, moet u toestemming geven. Dit werkt zo:

  • Kind 0–12 jaar: ouders met gezag geven toestemming.
  • Kind 12–16 jaar: ouders én kind geven toestemming.
  • Jongere 16–23 jaar: de jongere geeft zelf toestemming.

Hulp uit de Jeugdwet is er alleen als andere wetten niet helpen

U krijgt alleen jeugdhulp via de Jeugdwet als er geen andere wettelijke regelingen zijn die de hulp kunnen bieden.

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Het privacybeleid(opent in nieuw tabblad) en de servicevoorwaarden(opent in nieuw tabblad) van Google zijn van toepassing.