Veelgestelde vragen over het azc
U heeft misschien vragen over het besluit geen asielzoekerscentrum (azc) te vestigen op de Noordelijke Hoofddijk. Op deze pagina beantwoorden wij alvast de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons via azc@hellendoorn.nl.
Besluitvorming over een asielzoekerscentrum
Het college heeft besloten het perceel aan de Noordelijke Hoofddijk in Nijverdal niet langer aan te wijzen als locatie voor een te realiseren azc.
In oktober 2024 heeft de raad het college opgedragen om onderzoek te doen naar de risico’s, mogelijkheden en randvoorwaarden voor de realisatie van een azc op deze locatie, voor circa 100 asielzoekers. Daarbij dienden de aspecten regievoering en beheer, veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs, dagbesteding en financiën te worden meegenomen.
Het onderzoek is inmiddels afgerond en het college heeft kennis genomen van de uitkomsten. Op basis van de uitkomsten wordt voorgesteld om het perceel aan de Noordelijke Hoofddijk niet langer aan te wijzen als geschikte locatie voor een azc. De combinatie van recente ontwikkelingen – waaronder netcongestie, stikstofproblematiek en het ontbreken van zorgcapaciteit – maakt realisatie op deze locatie op korte termijn niet haalbaar.
De problemen kwamen pas in de loop van het proces naar voren. Op dinsdag 12 maart 2024 wees het college van burgemeester en wethouders de locatie aan als geschikt voor een azc. Daarna zijn we als gemeente samen met het COA gaan onderzoeken wat er nodig is om een azc op deze locatie te realiseren.
Tijdens dat onderzoek bleek dat het lastig is om op korte termijn een aansluiting te krijgen op het stroomnet, vanwege netcongestie (drukte op het stroomnet). Ook vroeg de gemeenteraad in oktober 2024 om te onderzoeken of een kleiner azc mogelijk is, met minder bewoners en met de gemeente als beheerder. Dat bleek financieel en organisatorisch op korte termijn een uitdaging.
Bovendien is recent een gerechtelijke uitspraak gedaan over stikstofregels, waardoor waarschijnlijk een natuurvergunning nodig is. De provincie Overijssel neemt vanwege deze gewijzigde rechtspraak geen nieuwe aanvragen voor natuurvergunningen in behandeling. De optelsom van deze problemen heeft geleid tot het huidige besluit.
De zorgen over netcongestie en stikstof waren inderdaad al langer bekend. Toch konden we bij het aanwijzen van deze locatie nog niet precies overzien wat dat op deze plek zou betekenen. Pas toen we samen met het COA verder onderzoek deden, kwamen de knelpunten echt naar voren. Bijvoorbeeld dat het lastig is om op korte termijn een aansluiting op het stroomnet te krijgen.
Ook rondom stikstof veranderde de situatie. In december 2024 deed de Raad van State een belangrijke uitspraak over intern salderen. Hierdoor werd duidelijk dat ook voor een azc op deze locatie waarschijnlijk een natuurvergunning nodig is. Die nieuwe situatie konden we bij de start van dit proces nog niet voorzien.
Het kostte tijd om dit besluit te nemen, omdat er veel moest worden uitgezocht. We wilden zorgvuldig kijken of een azc op deze locatie nog mogelijk was. Tijdens dat proces veranderde de situatie meerdere keren. Zo deed de Raad van State in december 2024 een belangrijke uitspraak over stikstof, waardoor een extra natuurvergunning nodig werd. Ook bleek dat het lastig is om op korte termijn een aansluiting op het stroomnet te krijgen. Daarnaast vroeg de gemeenteraad om te onderzoeken of de gemeente zelf een kleiner azc op deze locatie kon beheren. Uit onderzoek bleek dat dit juridisch ingewikkeld is en niet mogelijk is. We hebben al deze zaken zorgvuldig onderzocht en besproken met betrokken partijen, zoals het COA. Dit vroeg om overleg, afstemming en tijd. We hebben hierbij steeds als uitgangspunt genomen: zo snel als het kan, zo lang als nodig is.
Met dit besluit is de locatie aan de Noordelijke Hoofddijk niet langer aangewezen als plek waar de komst van een azc wordt onderzocht. We onderzoeken op een later moment hoe we invulling gaan geven aan de verplichtingen vanuit de spreidingswet. Ook wordt bekeken of het eerder door de gemeenteraad vastgestelde toetsingskader, waarin criteria staan waaraan een azc moet voldoen, nog past bij de huidige situatie.
Toekomstige plannen en alternatieven
Op dit moment is er geen actieve zoektocht naar alternatieve locaties voor een azc. Het college heeft besloten om het eerdere besluit, waarin de locatie aan de Noordelijke Hoofddijk werd aangewezen als geschikt voor een azc, in te trekken. We onderzoeken op een later moment hoe we invulling gaan geven aan de verplichtingen vanuit de spreidingswet.
Het toetsingskader dat in mei 2023 door de gemeenteraad is vastgesteld, bevat criteria waaraan een mogelijke locatie voor een azc moet voldoen. Dit kader houdt nog geen rekening met recente ontwikkelingen, zoals de aangescherpte stikstofregels en het volle elektriciteitsnet. We onderzoeken op een later moment hoe we invulling gaan geven aan de verplichtingen vanuit de spreidingswet.
Op dit moment wordt er niet actief gezocht naar locaties voor de opvang van asielzoekers. Het is daarom nu te vroeg om iets te zeggen over mogelijke locaties in de toekomst.
De gemeente Hellendoorn is in goed overleg met het COA. Het college verwacht niet dat het COA zonder afstemming opvanglocaties in onze gemeente realiseert. Daarbij is het college zich ervan bewust dat de gemeente een wettelijke taak heeft op basis van de Spreidingswet.
Communicatie
Als er in de toekomst nieuwe plannen worden gemaakt voor de opvang van asielzoekers, worden inwoners hierover zorgvuldig geïnformeerd en betrokken. Het college vindt het belangrijk om duidelijk uit te leggen waarom keuzes worden gemaakt en wat dit betekent voor de omgeving. Inwoners en direct omwonenden krijgen de gelegenheid om hun mening en zorgen te delen voordat een besluit wordt genomen.
Als er nieuwe ontwikkelingen zijn rondom asielopvang, informeert de gemeente inwoners actief. Dit gebeurt via de gebruikelijke communicatiekanalen, zoals de website, persberichten en direct contact met omwonenden als dat aan de orde is. Het college vindt het belangrijk dat inwoners tijdig en duidelijk worden geïnformeerd over besluiten en vervolgstappen.