Veelgestelde vragen over Plan de Grave
Tijdens de informatiebijeenkomst over de nieuwbouw in plan De Grave fase 1 zijn er veel vragen gesteld. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende onderwerpen en antwoorden, inclusief enkele tips.
Snel naar het onderwerp:
- Bouwen en vergunningen
- Regenwaterafvoer
- Bouwrijp maken en voorzieningen
- Duurzaam bouwen
- Notaris en proces
- Overige vragen
Bouwen en vergunningen
Dat hangt af van je situatie en wat je al gebouwd hebt. In sommige gevallen is een vergunning nodig. Wil je meer weten? Neem contact op met onze publieksbalie via het algemene telefoonnummer 0548 – 630 000 of stuur een e-mail naar gemeente@hellendoorn.nl.
Elke kavel heeft ruimte voor één oprit van maximaal 3 meter breed. Deze mag aan de linker- of rechterzijde geplaatst worden. Deze komt normaal gesproken tegen de perceelsgrens aan. In sommige situaties is dit iets anders, zie ook de tekening in de informatiefolder.
Deze bruggen krijgen 3 meter breed straatwerk per oprit, dus 6 meter breed voor 2 inritten naast elkaar.
Ja, om een goede aansluiting met oprit en weg te waarborgen wordt het hoogtepeil en de woning uitgezet. Zodra de aannemer wil starten kan deze contact opnemen met onze landmeter.
Tijdens het bouwrijp maken wordt de bouwstraat gelegd (asfalt). Deze asfaltweg wordt tijdens het woonrijp maken vervangen voor klinkers. Dat gebeurd pas als alle woningen gebouwd zijn.
Er is berekend dat deze grond op de kavel zelf verdeeld kan worden. Het huidige maaiveld ligt iets lager dan het uiteindelijke peil. Voor het verplaatsen van meer dan 25 m³ grond is wel een vergunning nodig.
Er wordt op dit moment niet verwacht dat dit noodzakelijk is. De koper is zelf verantwoordelijk voor een sonderingsonderzoek.
De maximale hoogte voor de woning is 9 meter, hiervan wordt niet afgeweken.
Tot nu toe blijken de opgegeven afmetingen nauwkeurig. Kleine afwijkingen van enkele centimeters kunnen echter voorkomen.
De bouw mag beginnen zodra je officieel eigenaar bent van de grond. Dit is het geval na het passeren van de leveringsakte bij de notaris. Uiteraard heb je ook een verleende omgevingsvergunning nodig om te mogen starten.
Op de website voor lokale regelgeving vind je de actuele tarieven voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Tips:
- Lever tijdig je bouwtekening, rioolplan, hoogtemeting en opritinformatie aan en laat deze voor het aanvragen van de vergunning toetsen, dit versneld het definitieve vergunningsaanvraagproces.
- Als je aannemer de vergunning aanvraagt, laat dit dan als gemachtigde namens jou doen. Dan blijf jij vergunninghouder en niet de aannemer.
- Bij een twee-onder-een-kapwoning kun je gezamenlijk één aanvraag doen – dit kan kosten besparen.
De melding moet uiterlijk vier weken vóór de start van de bouw zijn ingediend. Je aannemer kan hierbij helpen.
Nee, Plan de Grave is een welstandsvrij plan.
Regenwaterafvoer
Regenwater dat in je achtertuin valt en op het achterste deel van je dak, moet je op je eigen terrein opvangen.
Het regenwater dat op de voorzijde van het dak valt (50% van het totale dakoppervlak), mag bovengronds worden afgevoerd richting de stoep en wadi. Het regenwater dat op de overige 50% van het dak (de achterzijde) valt, moet op eigen terrein worden opgevangen. Hierbij geldt een minimale opvangcapaciteit van 20 mm per m². Je bent vrij om zelf te bepalen welk systeem je hiervoor gebruikt.
Bouwrijp maken en voorzieningen
De voorlopige planning is juli 2025. Zodra hier meer duidelijkheid over is, brengen we je op de hoogte.
Als koper regel je deze zelf. Ook de meterkast valt hieronder. Aannemers kunnen nutsvoorzieningen alvast aanvragen met behulp van een kaartprik. Houd rekening met mogelijke wachttijden bij Enexis.
Ja, deze kosten zijn inbegrepen. Je moet de aansluiting wel zelf aanvragen via onze website.
Voor de bouw van de woning is geen stikstofberekening nodig.
Duurzaam bouwen
Het geluidsniveau mag maximaal 40 decibel op de perceelsgrens zijn.
Tips:
- Vraag de installateur om een geluidsberekening toe te voegen aan je dossier.
- Overweeg om de warmtepomp op een goed bereikbare plek te plaatsen, zoals op de grond of een plat dak.
- Sluit bij voorkeur direct een onderhoudscontract af.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Publieksbalie via ons algemene telefoonnummer 0548 – 630 000 of door een e-mail te sturen naar gemeente@hellendoorn.nl.
Notaris en proces
Nee, dat is niet nodig.
Notariskantoor Het Notarieel in Rijssen.
Ja, dat is mogelijk.
In principe moet de overdracht binnen de afgesproken termijn plaats te vinden. Dit betekent binnen 3 maanden na het aangaan van de koopovereenkomst. Uitstel is bespreekbaar. Houd er rekening mee dat er dan boeterente per dag geldt, op basis van de dan actuele wettelijke rente.
Het is mogelijk om alleen de grond te financieren en de rest van de hypotheek later te regelen.
In de koopovereenkomst is opgenomen dat je binnen een jaar na aktepassering moet starten met de bouw. Dit is een reële termijn, als dit niet haalbaar blijkt neem dan op tijd contact met ons zodat dit besproken kan worden.
Overige vragen
Een deel van het zand wordt gebruikt voor het opvullen van de oude boerderijlocatie. De rest wordt gebruikt voor de aanleg van de brug bij de overgang Stationsweg-N35.
Fase 2 wordt nog niet in verkoop gebracht. We wachten eerst tot alle kavels in fase 1 verkocht zijn en de woningmarkt in Haarle gestabiliseerd is.
De gemeente biedt op dit moment geen eigen subsidies aan voor nieuwbouwwoningen.
Let op: Mogelijk zijn er landelijke regelingen beschikbaar – hierover volgt nadere informatie.
Voor een vastgoedtransactie wordt de Bibob-procedure gehanteerd. Dit betekent dat je vragen krijgt over de financiering van de grond en woning en dat de betrokken partijen gescreend worden in registers.
Staat uw vraag er niet bij?
Heeft u een vraag over de woningbouwplannen in Haarle? Neemt u dan gerust contact op met projectleider Gerard Fikken via g.fikken@hellendoorn.nl.