Duurzaam boeren in onze gemeente: De familie KleinJan een echte pionier

24 april 2025, 08:30

In Daarle runt de familie KleinJan met passie hun melkveehouderij. Met 90 koeien en 22 hectare eigen grond (plus 10 hectare in pacht) zetten zij zich al jarenlang in voor verduurzaming. Als eerste boeren in onze gemeente hebben ze een erfmolen van 25 meter hoogte geplaatst, waarmee ze windenergie opwekken. Een mijlpaal voor duurzame landbouw in onze regio! Reden om een bezoek te brengen aan Linda en Rikus.

Stap voor stap naar een duurzamer bedrijf

De familie KleinJan begon hun verduurzamingsreis al zes jaar geleden. Eerst plaatsten ze zonnepanelen op de stal en lieten ze spouwmuurisolatie aanbrengen in hun woonhuis. Vijf jaar geleden volgde een innovatieve oplossing: het systeem Milk2Heat. Bij het koelen van melk ontstaat warmte die normaal gesproken aan de buitenlucht wordt afgegeven. In het Milk2Heat-systeem wordt die warmte echter opgevangen en omgezet in bruikbare warmte voor het verwarmen van water, in dit geval tot 60 graden voor reinigingswater. In de zomer verwarmen ze bij met zonnecollectoren, waardoor er helemaal geen gas nodig is. Dit systeem wordt de laatste jaren door steeds meer melkveehouders toegepast.

Daarnaast werd geïnvesteerd in LED-verlichting voor de nieuwe stal en zal ook de oude stal op termijn worden uitgerust met energiezuinige verlichting. Deze stappen hebben een aanzienlijk verschil gemaakt in het energieverbruik van de boerderij.

De erfmolen: een slimme keuze voor duurzame energie

Sinds november 2024 staat er een 25 meter hoge erfmolen op het erf van de familie KleinJan. “Het is een mooie combinatie met de zonnepanelen. In de winter waait het harder en koeler, waardoor de energieopbrengst hoger is. In de zomer heb je een zwoele wind, die minder krachtig is,” legt Rikus uit. De keuze voor de molen was geen impulsieve beslissing: “We hebben veel onderzoek gedaan en rondgekeken, maar we wilden dit graag. Het is een flinke investering en nog niet direct rendabel, maar het geeft ons onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.”

De molen is een groot project geweest, maar tot nu toe is de familie enthousiast. “Op sommige dagen levert hij 500 kWh op, andere dagen bijna niets. Maar het voelt goed om onze eigen energie op te wekken.”

Duurzaamheid als bewuste keuze

Voor de familie KleinJan is duurzaamheid geen keuze meer, maar een vanzelfsprekendheid. “We moesten wat anders en dan zoeken we zelf een oplossing, zoals met de warmtewinning,” vertelt Linda. “Als je boer wilt blijven en de stroomprijzen stijgen, dan moet je investeren in de toekomst, ook al is het duur.” Iedere boer doet wat in zijn of haar vermogen ligt. “Ja, dan zijn wij nog wel eens de eersten, zoals nu met de erfmolen.”

Andere boeren reageren nieuwsgierig op de erfmolen. “We krijgen veel vragen en er komen geregeld collega-boeren langs om te kijken hoe en wat. We ervaren geen weerstand, alleen interesse.”

Ondersteuning vanuit de gemeente

De familie KleinJan heeft de plaatsing van de erfmolen goed voorbereid en volgens de normen gebouwd. “De leverancier van de molen heeft contact gehad met de gemeente. We moesten wat onderzoeken laten doen naar flora en fauna, maar dat verliep soepel.” Ook het vergunningstraject ging verrassend snel. “De molen staat op een goede plek, niet direct voor of achter een stal, zodat vleermuizen en vogels geen hinder ondervinden.”

Voor een hogere erfmolen zou het juridische en ruimtelijke proces veel complexer zijn geweest. “We weten nog niet precies wat de molen op lange termijn oplevert en we willen geen stroomleverancier worden. Dit is voor ons een goede stap.”

‘Wees niet bang!’

De familie KleinJan hoopt dat hun duurzame stappen ook andere inwoners en boeren in onze gemeente inspireren. Hun belangrijkste tip? “Kijk bij mede-agrariërs, laat je informeren en wees niet bang om iets te doen. Stilstaan is achteruitgaan.” Ze benadrukken dat duurzaam ondernemen soms lef vraagt, maar dat het uiteindelijk loont. Ook voor particulieren kan het de moeite waard zijn om energieoplossingen zoals zonne- en windenergie te overwegen.

Met een overnamekandidaat in zicht, voelt de familie KleinJan een sterke motivatie om hun boerderij in goede staat achter te laten. “We willen een toekomstbestendig bedrijf en tegelijk genieten van de kleine dingen.”

Met hun erfmolen als nieuwste duurzame innovatie, laten zij zien dat ook in onze gemeente stappen gezet kunnen worden naar een duurzamere toekomst. Hun verhaal bewijst dat vooruitdenken en investeren in duurzaamheid zich loont, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor alle inwoners!