Gemeente Hellendoorn kiest voor diftar

26 maart 2024, 11:42

Vanaf 1 januari 2026 gaat de gemeente Hellendoorn het gedifferentieerd tariefsysteem, afgekort diftar, invoeren. Op deze manier loont het om afval te scheiden. Vanaf 2026 betaalt elk huishouden een vast tarief dat wordt verhoogd met een individuele toeslag. Die is afhankelijk van het aantal keer dat de grijze container aan de straat wordt gezet of een vuilniszak naar een ondergrondse container voor restafval wordt gebracht.

Op deze manier betalen inwoners die bewust bezig zijn met afvalscheiding minder dan inwoners die dit niet zo belangrijk vinden en meer restafval aanbieden. De gemeente beschouwt dit als een eerlijk en rechtvaardig systeem.

Milieudruk

Hellendoorn voert dit systeem in om de milieudruk te verlagen. Het goed scheiden van afvalstromen is cruciaal voor een beter milieu, want hierdoor kunnen belangrijke grondstoffen worden hergebruikt. Na de invoering van diftar, zal de hoeveelheid aangeboden restafval bijna halveren, dit blijkt uit cijfers van gemeenten die Hellendoorn voor zijn gegaan. Dit betekent in Hellendoorn dat straks jaarlijks niet meer 4.500.000 kg restafval in de verbrandingsoven belandt, maar nog maar 2.500.000 kg per jaar. Dat is een enorme besparing en bovendien blijven grondstoffen behouden in de kringloop.

Inzetten op voorlichting

Tegenover de voordelen van de invoering van diftar staat ook de zorg over afvaldumping. De gemeente gaat zich extra inspannen om dit te voorkomen door de komende jaren extra in te zetten op voorlichting. De gemeente wil meer data delen met inwoners, zodat het positieve effect voor iedereen goed zichtbaar wordt. Ook worden er meer manuren ingezet op controle en handhaving.

Maatwerk

De gemeente zet in op maatwerk en gaat specifieke aandacht besteden aan speciale doelgroepen. Zo worden inwoners met medisch afval niet extra belast. Daarnaast worden luiers en incontinentiemateriaal apart ingezameld. Ook is er maatwerk voor gft in de hoogbouw. In de nabijheid van hoogbouw worden speciale ondergrondse containers voor restafval geplaatst.