Green blob in stationsomgeving Nijverdal

18 juni 2024, 12:53

Hoe onttrek je iets minder fraais aan het zicht? In dit geval een aantal garageboxen. Voor Jeroen Doorenweerd was het antwoord simpel: je zet er een heg voor. Een flinke heg. Zo begon ongeveer het verhaal rond ‘Green blob’, een kunstwerk in hartje Nijverdal. 

In 2013 opent het nieuwe NS-station in Nijverdal. De nieuwbouw maakt dat het gebied ten zuiden van het station ineens een belangrijke entree tot het centrum wordt en daarom opnieuw wordt ingericht. Een aantal bestaande gebouwen detoneren in het nieuwe plan. 

Kunstwerk

Het kunstwerk ‘Green blob is het artistieke antwoord van Jeroen Doorenweerd op een stedenbouwkundige kiezelsteen in de schoen van het herinrichtingsplan voor de zuidelijke stationsomgeving. Zoals de blob uit de gelijknamige Amerikaanse filmklassieker uit 1958 alles en iedereen op zijn pad verslindt, zo lijkt de Green blob de achterliggende garages in zich op te nemen.  

In bovenstaande video vertelt Doorenweerd meer over zijn werk

Green blob is een haag van taxusplanten die dicht op elkaar zijn aangeplant. De haag is tien jaar lang, van 2014 tot 2024, jaarlijks door de kunstenaar bijgeknipt in grote, amorfe vormen. De haag is volgens Doorenweerd eigenlijk een soort ‘niet-vorm’, een blob die allerlei gedaanten aan kan nemen maar daar ook steeds weer uitgroeit.  

Jeroen Doorenweerd

Jeroen Doorenweerd (Terneuzen 1962) is beeldend kunstenaar. De aard van zijn werk is divers: van monumentale sculpturen in de openbare ruimte tot performance en werken met video en geluid. Bij opdrachten is voor Jeroen de plek, de situatie altijd uitgangspunt.  

Green blob is tot stand gekomen in opdracht van de gemeente Hellendoorn, onder begeleiding van het Kunstenlab.