Tientallen G-lopers aan de start dankzij Lokaal Sportakkoord

5 oktober 2023, 14:02

Zonder samenwerking was het nooit gelukt. Dat zegt Manfred Körbl van CityRun Nijverdal over de speciale G-run die zondag 24 september weer tientallen mindervalide deelnemers naar het centrum van Nijverdal trok. ,,Andere evenementenorganisaties vragen ons nu hoe we dit hebben gedaan.”

Voor de tweede keer in de geschiedenis van CityRun Nijverdal vond eind september de G-run plaats. Een loop van 550 meter voor mensen met fysieke of verstandelijke beperking.

Voldoening

,,Ik ben ruim 25 jaar betrokken bij hardloopevenementen”, zegt Manfred Körbl, voorzitter van CityRun Nijverdal. ,,Daardoor heb ik veel gezien en meegemaakt. Maar eerlijk is eerlijk: niets geeft meer voldoening dan die blije gezichten tijdens de G-Run. Het plezier, het enthousiasme, de inzet. Daar doe je het allemaal voor.”

De G-run is in 2022 voor het eerst gehouden. Om dit mogelijk te maken, is een aanvraag gedaan voor subsidie vanuit het Lokaal Sportakkoord.

,,Het idee voor een G-run bestond al langer”, zegt Körbl. ,,Deze doelgroep vraagt alleen wel om extra aandacht. Je bent er niet met alleen het openen van de inschrijving.”

Heeft u net als Manfred een goed idee dat meer inwoners van de gemeente Hellendoorn aan het bewegen zet? Aarzel dan niet en kijk wat het Lokaal Sportakkoord 2.0 voor dit idee kan betekenen.

De afgelopen jaren zijn al veel initiatieven tot stand gekomen dankzij deze subsidieregeling. Er is nu in totaal 34.000 euro beschikbaar voor nieuwe ideeën.

Meer weten? Neem dan contact op met Marian Freriks (m.freriks@hellendoorn.nl)

Hij haalt een voorbeeld aan. ,,Jaren geleden werkte ik voor een discotheek in de omgeving. We wilden destijds iets doen voor mensen met een beperking. Een speciale dansavond, omdat we dachten dat daar wel animo voor zou zijn. We hebben toen iets opgezet, maar er kwam nog geen handvol bezoekers.”

Tekst gaat verder onder foto
G-lopers

Voorbereiding

Die avond werd hem duidelijk dat een goede voorbereiding essentieel is. ,,Het vraagt veel meer aandacht om deze doelgroep te bereiken”, zegt hij. ,,Voor deze doelgroep ligt de drempel om ergens aan te nemen een stuk hoger. Dan moet je er vanuit de organisatie meer energie in steken. Dat bekent ook dat je verbinding moet zoeken met andere partijen.”

Dankzij subsidie van het Lokaal Sportakkoord was er genoeg financiële slagkracht om onder andere de organisatie van de G-run voor te bereiden. ,,Het eerste contact was met een school voor speciaal onderwijs. Via dit contact zijn ook weer andere contacten tot stand gekomen”, zegt Körbl. ,,Als je het wil laten slagen, dan moet je echt met elkaar in gesprek. Over wat je voor elkaar kan betekenen en hoe en wat daarbij nodig is.”

Voor deelname aan de G-run hoeven deelnemers niet te betalen. Daarnaast worden ze apart ontvangen, in een prikkelvrije omgeving. Ook de route is anders, om de drukte te vermijden. Daarnaast is extra EHBO-inzet nodig. ,,Bovendien krijgen alle deelnemers een medaille”, zegt Körbl. ,,Zonder samenwerking was het nooit gelukt. We doen er alles aan om die drempel zo laag mogelijk te houden.”

Het succes maakt dat organisaties van andere hardloopevenementen steeds vaker contact zoeken. ,,Ze willen weten hoe wij het hier hebben georganiseerd. Een mooi compliment.”

Meer weten over het Lokaal Sportakkoord?

Het Lokaal Sportakkoord werkt aan de hand van een subsidieregeling. Initiatieven die aansluiten op de ambities uit het akkoord, kunnen een aanvraag doen. Op deze pagina kunt u meer lezen over het Lokaal Sportakkoord en leest u hoe u een aanvraagformulier kunt invullen.