Talar eerste geslaagde inburgeraar onder nieuwe wet

17 februari 2025, 11:19

Van een spannende reis naar de ambassade in Beiroet tot haar diploma inburgering in Nederland: de Syrische Talar (27) heeft het allemaal doorstaan. In slechts anderhalf jaar tijd rondde ze haar inburgeringstraject af. En dat terwijl ze in verwachting was van haar dochtertje.

Talar (1996) is de eerste in de gemeente Hellendoorn die is geslaagd onder de nieuwe Wet Inburgering, die op 1 januari 2022 in werking is getreden. Eind dat jaar kwam ze naar Nederland, om bij haar echtgenoot Rafi te zijn. Rafi woonde en werkte op dat moment al twaalf jaar in Nijverdal met zijn eigen zaak.

Lange reis

Nog voordat Talar voet zette op Nederlandse bodem, moest ze een zogeheten A1-taaltoets afleggen als voorwaarde om naar Nederland te mogen komen. Dit geldt als een soort examen waarmee basisvaardigheden in de Nederlandse taal worden getoetst.

Die toets moest ze afleggen in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Omdat er in haar thuisland sinds 2012 geen Nederlandse ambassade meer is. ,,Het was een spannende reis vanuit mijn geboorteplaats Qamishli, maar ik wist: als ik dit haal, kan ik alles.”


Ik wilde niet opgeven. Dit is voor mijn toekomst én die van mijn gezin.

— Talar

Wat heet: om vanuit het noorden van Syrië Beiroet te bereiken, moest ze een reis afleggen van honderden kilometers. Een reis die vanwege politieke en veiligheidsomstandigheden niet bepaald eenvoudig is.

Het lukte haar om de toets te halen. Hierna kreeg ze van de IND toestemming om naar Nederland te komen. Bij aankomst in Nijverdal, met een geldige verblijfstitel, ging ze direct aan de slag met haar inburgering. Vastberaden om snel het diploma inburgering te halen.

Vrijwilligerswerk

Zo volgde ze taallessen op het ROC van Twente, terwijl ze daarnaast vrijwilligerswerk deed om haar taalvaardigheid in de praktijk te brengen. Deze combinatie van studeren en meedoen in de samenleving bleek een belangrijke sleutel tot haar succes.

Haar traject omvatte niet alleen taallessen, maar ook verplichte onderdelen zoals de Participatieverklaringstraject (PVT) en de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). ,,Soms was het zwaar, vooral tijdens mijn zwangerschap,” zegt ze. ,,Maar ik wilde niet opgeven. Dit is voor mijn toekomst én die van mijn gezin.”

Talar zette door en wist binnen anderhalf jaar haar diploma te behalen. Daarmee is ze de eerste in de gemeente die haar inburgering onder de nieuwe wet volledig heeft afgerond.

Toekomst

Nu haar inburgeringstraject is voltooid, kijkt Talar vooruit. Ze overweegt een carrière in de kinderopvang of wil haar man ondersteunen in zijn zaak. ,,We hebben hier een toekomst opgebouwd, maar de afstand naar mijn familie in Syrië blijft moeilijk. Toch voelen we ons hier thuis en ben ik dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen.”