Afvalsoorten inleveren

We streven er naar om het afval zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Er zijn diverse afvalsoorten die u apart kunt inleveren. In de Afvalwijzer kunt u snel zien wat er wel en niet in de container mag. 

GFT (Groente-, fruit- en tuinafval) kunt u kwijt in de container met het groene deksel. De container wordt 1 keer per 2 weken in de even weken geleegd. Jaarlijks kunt u tot 500 kg groenafval gratis naar het afvalbrengpunt brengen.

Papier kunt u kwijt in de container met het blauwe deksel. De container wordt 1 keer per 6 weken geleegd. Daarnaast kunt u het papier gratis inleveren op het afvalbrengpunt

PMD (verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons) kunt u kwijt in de container met het oranje deksel. De container wordt 1 keer per 4 weken in de oneven weken geleegd. Daarnaast kunt u het PMD gratis kwijt op het afvalbrengpunt.

Restafval kunt u kwijt in de container met het grijze deksel. De container wordt 1 keer per 4 weken in de oneven weken geleegd. Daarnaast kunt u het restafval storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container.

Let op: afval afkomstig van de Japanse duizendknoop moet bij het restafval, in de grijze container of in de bak voor het restafval op het afvalbrengpunt. Op het afvalbrengpunt kunt u dit als groenafval invoeren op de inweegzuil, maar afvoeren als restafval. Door dit plantmateriaal te verbranden wordt voorkomen dat restanten van deze plant weer kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant met alle overlast van dien. 

Grof huishoudelijk afval kunt u zelf wegbrengen naar het afvalbrengpunt als restafval in de daarvoor bestemde container. Volumineus afval (afvalstoffen met een lage soortelijke massa die slechts gering kunnen worden verdicht) kan tot maximaal 1 kuub per dag aangeboden worden.

Grof huis- of tuinafval kunt u tegen betaling aan huis laten ophalen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • het afval betreft geen puin, glas, bruin- of witgoed;
 • de totale hoeveelheid afval mag niet meer dan 1 kuub bedragen voor restafval en 2 kuub voor tuinafval;
 • de afval moet gebundeld aangeboden worden;
 • de bundels of stukken mogen niet zwaarder zijn dan 25 kilo per stuk.
 • de kosten voor het ophalen van grof huis- of tuinafval vindt u onderaan deze pagina. Dit gaat altijd op rekening en kan niet contant of per pin voldaan worden. 
 •  

Om een afspraak te maken voor het ophalen hiervan, kunt u contact opnemen met de publieksbalie van de gemeente Hellendoorn, 0548-630000, of mail naar gemeente@hellendoorn.nl.

Voor de inzameling van glas zijn in de gemeente op centrale plaatsen glasbakken geplaatst. In de Hellendoorn-App ziet u waar de glasbakken staan. 

Vlakglas

Stukken vlakglas die tussen het rondglas zitten verstoren het smelten van rondglas. Dit heeft te maken met de hardheid van het vlakglas. Daarom moet u vlakglas apart inleveren, dit kan gratis op het afvalbrengpunt (of bij schildersbedrijven).

Voor de inzameling van textiel zijn in de gemeente op centrale plaatsen textielbakken geplaatst. In de Hellendoorn-App ziet u waar de textielbakken staan. Meer informatie en een handige tool om te bepalen wat wel en niet in de container mag, vindt u op de website van Sympany.

Het textiel moet in een afgesloten zak in de container gedeponeerd worden. 

Donzen dekbedden kunnen gratis ingeleverd worden op het afvalbrengpunt in een speciaal daarvoor bestemde blauwe container. Van belang is dat alleen dons wordt aangeboden en geen synthetisch materiaal.

Klein chemisch afval (kca) kunt u gratis afgeven op het afvalbrengpunt. Daarnaast kunt u gebruik maken van de standplaatsen van de chemokar bij u in de buurt. De chemokar staat op de volgende zaterdagen in april en oktober voor u klaar!

Zaterdag 6 april en 5 oktober 2024 

  • Daarlerveen Wulpenweg (parkeerplaats) 9.30 t/m 11.30 uur
  • Daarle Dalvoordeweg (’n Tip parkeerplaats) 11.45 t/m 13.45 uur

Zaterdag 13 april en 12 oktober 2024 

  • Haarle Veldkampsweide 9.30 t/m 11.30 uur
  • Hellendoorn Hofmansweide 12.00 t/m 14.00 uur

Zaterdag 20 april en 19 oktober 2024 

  • Nijverdal Nijveldserf/ parkeerplaats 9.30 t/m 11.00 uur
  • Nijverdal Kruidenwijk Kuperserf/ sporthal 11.15 t/m 13.00 uur
  • Nijverdal De Blokken P C Stamstraat/ watertoren 13.15 t/m 15.00 uur

Dit kunt u storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Hout a/b-kwaliteit is schoon hout, hard- en zachtboard, spaanplaat, laminaat, meubels en deuren (zonder bekleding, glas en spiegels), geschilderd hout, pallets, triplex en multiplex.

Dit kunt u storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Hout c-kwaliteit is het geïmpregneerde hout en bielsen.

Dit kunt u storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Het is niet toegestaan om Ytong-beton en gasbetonblokken in de puinbak te deponeren. Dit moet in de bak voor gipsplaten gedeponeerd worden.

Metaal kunt u gratis kwijt op het afvalbrengpunt.

Grond en zand kunt u kwijt op het afvalbrengpunt.. U kunt geen grond/zand ophalen van het ABP. Voor bedrijven is het niet toegestaan om grond en zand te brengen.

Wit- en bruingoed kunt u gratis kwijt op het afvalbrengpunt. Afgedankte zonnepanelen kunt u ook als wit- en bruingoed op het Afvalbrengpunt kwijt. 

Jaarlijks kunt u 100 kg asbest gratis kwijt op het afvalbrengpunt. Voor de acceptatie van asbest gelden de volgende regels:

 • Het asbest wordt uitsluitend geaccepteerd als het verpakt is in twee lagen doorzichtig en onbeschadigd folie. De folie moet voldoende sterk te zijn om het asbest voldoende af te schermen.
 • Op het Afvalbrengpunt mogen geen (verpakkings-) werkzaamheden plaatsvinden door de aanbieders of eigen medewerkers. Er moet dus thuis worden verpakt.
 • Het asbest dient bij voorkeur op een pallet te worden aangeboden, hiervoor is een heftruck op het Afvalbrengpunt aanwezig.
 • Wat u niet op pallet aanbiedt, moet u zelf op een pallet zetten. Zorg er dus voor dat de pakketten niet te zwaar en groot zijn.
 • Indien u het asbest op pallets aanbiedt, zorg er dan voor dat de heftruckchauffeur met de lepels van de heftruck onder de pallet kan komen.
 • Asbest kan alleen ingenomen worden door medewerkers van het Afvalbrengpunt.
 •  

Dit kunt u storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Ytong-beton en gasbetonblokken moet u ook in deze bak deponeren.

Dit kunt u kwijt op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde rolkarren.

Dit kunt u storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. 

Dit kunt u storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container. Hieronder vallen diverse plastic gebruiksvoorwerpen zoals speelgoed, emmers, tuinstoelen, etcetera.

Dit kunt u storten op het afvalbrengpunt in de daarvoor bestemde container.

Deze kunt u kwijt op het afvalbrengpunt. Lever deze s.v.p. zonder velg in.