Begin 2024 meer duidelijkheid over asielzoekerscentrum

6 november 2023, 11:43

De gemeente Hellendoorn verwacht begin volgend jaar meer duidelijkheid te kunnen geven over een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum (azc). De verkenning naar een locatie is nog niet afgerond..

Hoewel veel voorbereidend werk is verzet, zijn er nog stappen te zetten om tot een zorgvuldige afweging te komen. Die afweging wil burgemeester Jorrit Eijbersen maken met een stabiel bestuur. De komende tijd wordt in de gemeente Hellendoorn gezocht naar een oplossing voor de impasse die ontstaan is in de lokale politiek. Burgemeester Eijbersen heeft oud-Eerste Kamerlid Han Noten gevraagd op te treden als bemiddelaar.

Zorgvuldig

,,Besluitvorming over belangrijke onderwerpen, zoals een azc, moet zorgvuldig gebeuren”, zegt Eijbersen. Volgens hem is een stabiel bestuur hierbij essentieel. Het is de bedoeling dat pas een volgende stap wordt gezet zodra er weer sprake is van een bestuurlijk stabiele situatie.

De verwachting is dat de verkenning naar een geschikte locatie begin volgend jaar is afgerond. Waarschijnlijk is dan ook meer duidelijk over de bestuurlijke situatie van de gemeente.

Eerder is al besloten door de gemeenteraad van Hellendoorn dat de grootte van de opvanglocatie in verhouding moet zijn met de omgeving en dat er maximaal 200 personen gehuisvest kunnen worden. Ook moet een goede verbinding mogelijk zijn met voorzieningen.

Afspraken

Na het nemen van een voorlopig besluit over een locatie, volgt een belangrijke stap: afstemming met omwonenden en andere belanghebbenden. Zij kunnen in gesprekken aangeven wat zij belangrijk vinden voor een goede inbedding van het azc. Op basis daarvan worden afspraken gemaakt met opvangorganisatie Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).