Hellendoorn wil azc mogelijk maken aan Noordelijke Hoofddijk in Nijverdal

12 maart 2024, 10:13

Een agrarisch perceel aan de Noordelijke Hoofddijk in Nijverdal is aangewezen als locatie waar een asielzoekerscentrum (azc) kan komen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan daardoor aan de slag met de procedure om hier asielopvang mogelijk te maken.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn heeft dit dinsdag 12 maart besloten. Omwonenden van de locatie zijn hierover geïnformeerd.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

,,Wij hebben dit besluit genomen omdat er een nijpend tekort is aan opvangplekken voor vluchtelingen”, zegt burgemeester Jorrit Eijbersen. ,,Als gemeente nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

De gemeente Hellendoorn maakte begin vorig jaar al bekend structurele opvang van asielzoekers mogelijk te willen maken. De gemeenteraad heeft vervolgens voorwaarden vastgesteld waaraan een toekomstig azc moet voldoen. Zo is toen onder andere besloten dat er plek mag zijn voor maximaal 200 asielzoekers. Ook moeten belangrijke voorzieningen goed bereikbaar zijn.

Jorrit Eijbersen: ,,Wij vinden het belangrijk om een veilige plek te bieden aan mensen die alles hebben moeten achterlaten om oorlogsgeweld, discriminatie of terreur. Dit willen wij doen op een manier en schaal die past bij onze gemeente.”

Inloopbijeenkomst

Nu een locatie voor het beoogde azc is gevonden, gaat de gemeente in gesprek met het COA om te komen tot goede afspraken. Daarbij wordt ook de omgeving betrokken. Voor omwonenden vinden bijeenkomsten plaats.

Op donderdag 21 maart vindt een inloopbijeenkomst plaats voor alle inwoners van de gemeente Hellendoorn in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal (20-22 uur). Inwoners die deze bijeenkomst willen bezoeken, kunnen zich aanmelden via www.hellendoorn.nl/azc.